De Înviere, talanții ruginesc
Pastila de după 20 mai 2013 Niciun comentariu la De Înviere, talanții ruginesc 1O dată pe an, la 12 fără un sfert, clopotele clocotesc a bucurie, iar sătenii se adună rînduri-rînduri spre biserica din deal. Aproape de Paște, oameni plecați de ani buni din satul natal revin acasă, iar în noaptea sfîntă urcă la braț cu părinți mîndri spre casa Domnului, salutîndu-i pe toți în cale.
Anul acesta, în Heci, a fost atît de multă lume la Înviere, încît o mare parte stătea cocoțață pe gardul bisericii. Abia a reușit să treacă alaiul de preoți, prin mijlocul lor, spre altarul de vară, să le împartă lumină și să le rostească „Hristos a înviat!”.
Îndată însă slujba s-a deghizat în spectacol, iar de pe margini totul părea caraghioslîc. Oameni așezați și liniștiți s-au îmbrîncit să ajungă în fața preoților, pentru că se spune din bătrîni că dacă ajungi să iei primul lumină, tot anul vei fi norocos și ferit de rele. „Pe Ion l-a văzut cineva?” se întreba badea Ilie, un moș care ajută la treburile bisericești și care căuta clopotarul să-l mustre că începe Liturghia, iar el nu a trezit încă limbile de plumb.
Ion însă era așa de amețit în seara aceea, încît au trebuit să zdruncine frînghiile vechi ale clopotelor copiii lui, niște țînci șugubeți, bucuroși că au, ca anul trecut, ocazia să urce în podul bisericuței din lemn, tot de Înviere. Alții, printre care și ajutorul dascălului, se purtau ca niște vînzători ambulanți și făceau negoț cu anafură sfințită pentru cei care nu voiau să aștepte pînă la finalul slujbei. Tot ei aveau să-mi spună mai tîrziu că în seara aceea au tras cîteva gîturi de vin, în altar, sub privirile preotului care-i întreba dacă sărbătoresc cu așa patos și veselie Învierea.
Și toate acestea după Marțea Mare, în care același preot le citise și predicase tuturor pilda talanților. Ce folos că Ion își găsise în sfîrșit de lucru, dacă el nu a reușit măcar, în seara Învierii, să se ferească de băutură? Ce folos că ajutorul dascălului are o asemenea voce de te furnică în spate cînd cîntă „Îngerul a strigat”, dacă el își îneacă talentul chiar în casa Domnului?
Adaugă un comentariu