Din curent alternativ, dedus
Pastila de după 28 martie 2012 Niciun comentariu la Din curent alternativ, dedus 3Nu-i plăceau oamenii defel. Nici blonzii, nici bruneții, nici grașii, nici slabii. Dac-ar fi fost pe vremea doctorului Mengele, ar fi făcut experiențe pe ei vii, ca să vadă cum li se țes în pîntece viscerele.
Pe cînd era mic, nu se juca niciodată cu ceilalți copii în fața blocului. Din fotoliu, tăia cu un cutter, adînc, în carnea de plastic a păpușilor, le desprindea mîinile și picioarele, ca mai apoi să le lipească la loc, după o ordine a lui proprie. Părinții lui erau mulțumiți că e un copil cuminte, care nu vorbește urît ca băieții de la bloc și nici nu trebuie să-i poarte de grijă. De fapt, nici nu prea vorbea. Decît cu el însuși, iar cuvintele i le puteai citi în ochi, nu pe buze. Cînd nu mutila păpuși, privea lung și departe pe geam. Oricum ceilalți nu l-ar fi înțeles, de asta era absolut convins. La școală, stătea mereu în banca lui, la propriu. Colegii nu știau ce tot desenează în spatele caietului, așa de abstracte erau schițele lui cu oameni fără articulații și cu măști de fier. Îl strigau, în batjocură „Spintecătorul”.
După cum vă spuneam, micului Spintecător nu-i plăceau oamenii defel. Nici cînd a crescut mare n-au început să-i placă. Nici măcar femeile. Adult fiind, nu mai diseca păpuși. Descompunea electronice. Doar cînd trecea cu buricele degetelor peste circuite și privea pe ferestre virtuale ceva se petrecea în sufletul lui. Zi și noapte nu ieșea din casă, ziceai c-o ține numai într-o petrecere. Rudelor le spunea să nu treacă pe la el. Că „este cu cineva” și nu se poate deconecta.
Nu, Spintecătorul nostru nu era un sociopat. Doar că nu-i plăceau oamenii. Îi aprecia numai pe cei pe care îi construia pe calculator, după chipul și asemănarea sa. Și care, în legea rețelei lor, ajungeau să-l înțeleagă.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu