Dulcegării de Socrujeni
Pastila de după 20 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Dulcegării de Socrujeni 12La mine la Botoșani, într-un sat rătăcit prin județ, Crăciunul vine la începutul lui decembrie, cînd primarul bate cu pumnul în masă – de fapt e un birou cochet, destul de scump – și spune că „de mîine vom avea beculețe în toată comuna”. Cum primarul taie și spînzură, începe concursul de cățărat pe scări și numărat stîlpi, că oricum nu sînt bani decît pentru două-trei instalații în fiecare sat. De cîțiva ani ne-am mai emancipat puțin. În stația de autobuz și la magazin au apărut pe stîlpi figurine luminate cu Moș Crăciun și fulgi de nea, care de cele mai multe ori se ard după cîteva șocuri de curent.
La noi în casă Crăciunul vine pe 24 decembrie, cînd împodobim bradul, care stă în fiecare an pe holul de la intrare, și de decorat fața casei, pe care tata așază în fiecare an aceeași instalație tub veche și colorată. Dacă intri în bucătărie însă, Crăciunul ar trebui să vină prin noiembrie, pentru că mama se apucă de pe atunci să facă biscuiți cu nucă și fursecuri. Cum golește tata borcanul, cum mai coace una-două tăvi. O ține așa pînă prin ianuarie, cînd termină nuca. Tata despodobește bradul abia după Bobotează, cînd mama îl amenință că nu mai are de gînd să mai aspire încă o dată acele de brad pe care papucii le cară în toată casă.
Deși eu cu ai mei terminăm de sărbătorit Crăciunul în ianuarie, la noi în sat oamenii primarului uită de fiecare dată cîte un ren pe-un stîlp. Nu mai este dat jos tot anul și se aprinde în fiecare seară, odată cu becurile care luminează străzile, chiar dacă culegem ghiocei sau cocostîrcii se strîng în stoluri pentru a pleca spre țările calde. Așa că dacă vrei să asculți „Împodobește mamă bradul” în mijlocul verii, ai nevoie doar de un bilet de autobuz pînă la Socrujeni și vei fi introdus în atmosfera sărbătorilor de iarnă.
Adaugă un comentariu