Error 404: Pagina a fost cenzurată
Pastila de după 8 octombrie 2014 Niciun comentariu la Error 404: Pagina a fost cenzurată 14După Wikileaks și Snowden, umblă în sfîrșit o discuție importantă despre intimitatea datelor online și despre modul în care serviciile secrete supraveghează populația folosind informații colectate de giganți precum Facebook, Yahoo sau Google. Acesta din urmă însă este mai nou implicat într-o altă dezbatere care a supărat mai toate publicațiile media din Europa. Și anume, „right to be forgotten”, adică dreptul de a fi uitat.
Adoptată vara aceasta de către Curtea Europeană de Justiție (ECJ), legea ar trebui să-i protejeze pe oameni de informațiile false, depășite, ori anumite greșeli pe care le-au săvîrșit în trecut și îi urmăresc toată viața, fiind prezente la primele rezultate pe Google. Practic, datorită algoritmului cu care motorul de căutare afișează anumite rezultate, oricîte fapte bune ai făcut ca să-ți repari imaginea, primele link-uri afișate pot fi în continuare cele de care nu te mîndrești. E de menționat că reglementarea nu șterge propriu-zis conținutul cu probleme, ci doar îl scoate din rezultatele afișate de Google. Acesta din urmă, în mai puțin de două luni de la respectiva lege a primit peste 70.000 de astfel de cereri, în care oamenii cereau ca diferite linkuri să fie șterse cu buretele, printre primii beneficiari aflîndu-se un pedofil, un politician și un doctor.
Bizar este și faptul că Google e cel care trebuie să decidă, conform unor reguli ambigue, ce scoate și ce nu. De aceea, publicații online sau alte site-uri precum Wikipedia sînt revoltate că unele dintre paginile lor au dispărut de pe Google pe nedrept. De exemplu, The Worcester News a fost notificat de către reprezentanții motorului de căutare că le este scos din index un reportaj cu un tînăr pictor. Acesta din urmă care între timp a ajuns faimos probabil și datorită articoului respectiv, consideră că acum cinci ani nu era împlinit și că picturile de atunci i-ar putea strica reputația.
Ce este cel mai îngrijorător în povestea asta e că deși intimitatea online a unei persoane este importantă, această reglementare duce inevitabil la cenzură restricționîndu-ți căutările și vine în conflict cu dreptul la informare. „Right to be forgotten” are un fundament bun, însă execuția este proastă și seamănă mai degrabă ca un răspuns la scandalul monitorizărilor guvernamentale.
Adaugă un comentariu