Fii oaia neagră, nu ciuma turmei!
Pastila de după 5 mai 2014 Niciun comentariu la Fii oaia neagră, nu ciuma turmei! 16Iubesc ziua de 1 mai. Iașul este gol, te poți plimba pe Copou liniștit, găsești o bancă liberă la umbră și faci 15 minute cu autobuzul din rondul de la Agronomie pînă în Tudor. Îi iubesc pe toți oamenii care pleacă la grătar, fie că o fac la Ciric sau merg pînă la Alba Iulia, și cred că astfel de „sărbători” sînt sănătoase pentru orășenii care, îmbîcsiți de aglomerație, nervi, claxoane și stres, redescoperă Iașul. Și nu doar ieșenii. De 1 mai, jumătate dintre studenții din sala de cinema a mall-ului erau străini. Eram un turn al lui Babel și rîdeam pe șapte limbi, arabă, turcă, română, ebraică și nuanțe de franceză și engleză deformate.
Zilele în care orașul rămîne pustiit de exodul în căutarea micului de aur și a elixirului la PET arată altfel. M-aș hazarda să le spun chiar magice. Nici șantierele nu ne mai înăbușă cu praf, municipalitatea nu are timp să mai taie copaci, toți candidații își mută campania electorală între grătare și, în sfîrșit, bunul simț se strecoară în sînul Iașului, printre cei rămași. Chiar și în centru, printre ouăle imense ale primăriei și iepurii siniștri, erau cupluri de bătrîni care se plimbau, la braț, liniștite.
Mai știți cerșetorii care-și făcuseră casă la intrarea în Mitropolie? Erau probabil la Ciric de 1 mai, și singurele zgomote care răzbăteau pietonalul erau născute de clopotele catedralei ortodoxe, proaspăt schimbate. Toate magazinele însă sînt deschise, de la prima pînă la ultima oră, fiindcă mini-vacanța de 1 mai e doar pentru bugetari. Nu mai este coadă la Petru, la cremvuști înveliți în aluat fierbinte, iar livrările acasă de la orice pizzerie nu mai durează o oră, ci 30 de minute.
E frumos să fii ultimul miel care nu trece strada împreună cu turma. Pe jumătatea ta mereu va fi mai multă iarbă și mai multă umbră, pentru că nu trebuie să o împarți cu alte 200 de oi. Îmi închipui însă cum s-a dat, și anul acesta, lupta pentru fiecare colț de umbră la iarbă verde. Cum fumul de la un grătar acoperea alte cinci, cum din trei mașini parcate bot în bot se auzeau patru tipuri de muzică, de la manele la populară. Obiceiul ăsta cu grătarul de 1 mai e la fel de prostesc ca cel cu sacrificatul miilor de miei de Paște. De 1 mai însă turma nu moare, ci behăie liniștită în dreptul fiecărui firicel de izvor, în care-și varsă, la sfîrșit, toate gunoaiele.
Adaugă un comentariu