Ghinionul de a fi femeie

Pastila de după Niciun comentariu la Ghinionul de a fi femeie 1

Pentru publicul american, e amuzant sa te uiti la Mel Gibson cum incearca el sa intre in rolul unei femei. Cum se epileaza, poarta tocuri, cade sau cum il chinuie hainele strimte, cum.
Pina in momentul de fata, in Africa inca mai sint tari care nu au renuntat la diverse forme de sclavagism. In societati patriarhale, femeia joaca rolul de obiect. Multe din ele sint mutilate, intr-o maniera brutala, dureroasa, inca din adolescenta. In fata barbatului nu pot decit sa taca. E stapinul lor. Nu au dreptul la scolarizare, la munca remunerata, nu pot pleca de linga barbatul lor. In cazurile rare de divort, copiii nu-si pot urma mama.

Femeile din regiunea separatista a Islamabadului, cele din Afganistanul ocupat de talibani, nu au voie sa isi arate nici un centimetru din chip. “Orice fir de par care se vede este o sageata trimisa in Allah”, asa scrie in Coran. Acum doi ani, trei fete din regiunea de nord a Indiei au fost desfigurate pe viata doar pentru ca nu aveau voalul traditional. Au fost stropite cu acid sulfuric de un trecator, barbat.

Robert Mugabe, presedintele statului Zimbabwe este responsabil de moartea a peste doua milioane de femei. Au gresit ca s-au nimerit in calea gloantelor, ca nu aveau arme, cutite, ci doar copii in brate.

Mutati actiunea unui film in care Gibson se schimonoseste sa fie femeie, in una din regiunile de mai sus. Pariez ca nu ar mai fi incercat sa poarte pantofi cu toc, iar publicul american poate n-ar mai fi ris isteric, ca de-o gluma buna. Probabil filmul nici nu s-ar fi difuzat.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top