În căutarea unei dogme
Pastila de după 17 decembrie 2012 Niciun comentariu la În căutarea unei dogme 3Încă de cînd facem cunoștință cu lumea, corpurile firave ne sînt bombardate cu zeci de informații care ne străpung adînc, pînă în textura sufletului, precum caninii unui lup ce-și înșfacă prada. Nu știm prea multe, și nici nu ne gîndim să punem la îndoială ceea ce ne imprimă simțurile care refuză orice pauză. Mai tîrziu, acceptăm cu ușurință toate convențiile care ne sînt transmise de către părinți, bunici, sau profesori, și învățăm să credem cu tărie în tot felul de lucruri.
Dacă ești cuminte, vine Moș Crăciun și-ți aduce cadouri, dacă mănînci tot din farfurie, o să fii puternic precum un super-erou, dacă o să înveți bine la școală, vei ajunge director, sau dacă furi, și îți însumezi ceva ce nu-i al tău, trebuie să-ți asumi o pedeapsă.
Omul nu este un prădător, ci un supraviețuitor. Simpatizăm poveștile cu final fericit, și ne place să credem că trebuie să existe, indiferent de religie, o ordine a Universului, o moralitate neștirbită de la care nimic nu se poate abate. De fapt, ne apucăm orbește de toate capetele de sfoară, și ne punem speranța în cele mai mărunte lucruri, pentru că la urma urmei, cu toții trebuie să credem în ceva.
Însă, ce se întîmplă atunci cînd crezurile și certitudinile ne sînt înșfăcate, iar confuzia își marchează teritoriul în interiorul nostru? Balanța se înclină strîmb, iar dezamăgirile și neîmplinirile își ascută încet unghiul față de sol, pînă ce se prăbușesc asemeni unui nuc zdrobit de timp, și ne transformă în niște golemi din fier. Sfîrșitul lumii nu vine anul acesta. Au spus-o atît maiașii, cît și oamenii de știință, însă, 2012 e un subiect în care poți să cazi ușor, odată cu clișeele care ne intoxică azi, precum criza financiară, politicienii corupți, sau ideea cum că nimic nu mai e ce a fost. Sînt mirat, totuși, că s-a uitat de încălzirea globală.
Adaugă un comentariu