Influența la români
Pastila de după 10 mai 2015 Niciun comentariu la Influența la români 7Latura umană curioasă și aventurieră ne-a dat mereu bătăi de cap. Ideea de spionaj, sub toate formele ei, ne-a încîntat dintotdeauna. Asta nu doar pentru că este o acțiune interzisă și de multe ori ilegală, dar și pentru faptul că putem afla lucruri interesante despre alte persoane. Lucruri care, de multe ori, ne aduc beneficii. Nu ne gîndim că intrăm cu boncancii plini de noroi în intimitatea cuiva, ci la cît de fîșneți și influenți sîntem.
Spionajul este de fapt dovada secretă a deținerii puterii care hrănește un ego deja exagerat. Și se manifestă în atît de multe feluri (virtual, telefonic, în viața reală) încît nu mai poți fi sigur nici de propria persoană. Plus că este mai ușor să aflăm ce anume fac alții ca să îi putem manipula sau să fim cu un pas înaintea lor pe nedrept.
Cînd eram mici, ne plăcea să îi spionăm pe cei mai mari, sau să urmărim mîțele să vedem pe unde umblă. Pe atunci nici nu ne imaginam că adulții fac și ei același lucru la o scară mult mai largă, că organizații sau chiar țări se urmăresc între ele. Imaginea eroului american inteligent și șarmant „Agentul 007” care salvează lumea încă fascinează. Dar tare mă tem că adevărații spioni nu salvează pe nimeni și sînt doar niște pioni mercenari ale unor personaje flămînde pînă la cer de putere. Desigur, e o copilărie să vorbești despre deontologie și moraliate unor astfel de persoane. Pentru noi, oamenii de rînd care găsesc echivalent spionajului în expresia „a trage cu ochiul”, este destul de greu să înțelegem care ar fi adevăratele lui standarde. Cert este că arta spionajului lui James Bond a decăzut la arta românească de a spiona amantele în timpul lor liber.
Adaugă un comentariu