Je suis doar un om
Pastila de după 16 martie 2015 Niciun comentariu la Je suis doar un om 8
În orice situație de comunicare 30% din înțelesul mesajului se pierde îndată ce cuvintele pe care le gîndim izbutesc să se nască prematur. Unde mai pui apoi și alte elemente de limbaj, regionalisme, sunet de fundal, ori fondul cultural, afectiv și experiența interlocutorului. Ideea e că oricît ar încerca, oamenii nu vor reuși niciodată să se înțeleagă prin limbaj. De exemplu, atunci cînd mergem la o piesă de teatru, vom ieși de acolo cu o idee asupra ce au înțeles actorii că, mai departe, a înțeles regizorul dintr-un anume text. Iar undeva pe acest drum al percepției e foarte ușor să ne pierdem mai ales atunci cînd nici măcar noi nu știm exact ce vrem să transmitem.
Dacă ar fi să privim dintr-un alt unghi, un preot este, sau mai degrabă ar trebui să fie, și un foarte bun comunicator. Asta deoarece, atunci cînd cei mai mulți români se simt neînțeleși, se ascund în propriile gînduri, spun o rugăciune și speră că cineva, acolo sus, îi ascultă. Și ca să se asigure că apelul nu este bruiat, oamenii merg la biserică, unde un intermediar îi ajută să se pună la punct spiritual. Însă ceea ce la fel de mulți uită, este că și acest intermediar e doar un om. Și în loc să judece singuri, iau de-a gata orice le spune preotul.
E mai ușor să pui un dop la gîndire și să aștepți să-ți spună altcineva ce e de făcut, ori să-ți dea un sistem de valori gata rezolvat. Iar cînd în ecuație mai adaugi și deficitul de înțeles în comunicare, ajungi să ai manuale de religie de clasa a doua în care copiilor le este explicat că atunci cînd se pierd de părinți în magazin, primul și cel mai important lucru pe care ar trebui să-l facă e să închidă ochii și să spună o rugăciune. Ori, în aceeași carte, exemplul cu „rău faci, rău găsești” în care e ilustrat cum un copil care a făcut o faptă rea este călcat de o Dacie. Totuși, ce-ar fi să dăm drumul la robinet și să începem din nou să gîndim singuri, pentru că atunci cînd o să ne îmbolnăvim o să descoperim că doctorii nu s-au mutat în biserică.
Adaugă un comentariu