Lacrimi pe umărul nimănui
Pastila de după 1 aprilie 2013 Niciun comentariu la Lacrimi pe umărul nimănui 2M-a oprit un om cu-n ziar în mînă pe stradă și mi-a spus că „e de plîns”. A început să-mi povestească de Valeriu Gafencu și „Sfinții închisorilor”, de „Îngerul digital”, despre cum nimeni nu vede realitatea dură care ne roade măruntaiele sau, dacă o vede cineva, nimeni n-o spune. „Nimic în paginile astea, nimic!” Cît de ușor ar fi să-l faci pe omul ăsta dement, să te speli pe mîini și pe conștiință, să-i spui în gînd „conspiraționist bolnav” în timp ce dai din cap aprobator lîngă el.
Pe haina lui curată, pe chipul lui încrețit doar puțin, de gînduri și nu de vremuri, pe strigătul abținut care-i spărgea pieptul, pe toate stătea scrisă nesiguranța din pasul fiecăruia dintre noi. Ziarul nu-l nemulțumea prin ceea ce titra ci prin ceea ce nu spunea, prin ceea ce nu spune niciodată. Nici el, nici eu, nimeni de pe strada aia nu știa și nu știe nici acum ce lucruri nu se spun. Sîntem bolnavi toți de-o continuă minciună prin omisiune. Știm adevărurile altora și nici cei care le spun nu prea cred în ele. Te-ntrebi, atunci, pentru cine se face presă în țara asta.
Spre cine vorbesc numele astea din ziare, grimasele „obiective” de pe ecranul televizorului, vocile și respirațiile din microfonul radioului, pentru cine predică? Poate vorbesc unele cu altele pe limba tipografiei și-a undelor, dar cei care le taie în șapte cu ochii și urechile n-au învățat fiecare dialect încă. Oamenii nu știu să descifreze toate neamurile de realități pictate în fuga pe care le servește presa și nici presa n-are timp să încerce să nu le mai cripteze. Durează mai mult să spui adevăruri cu dare de mînă, să le pui cap la cap, să îți justifici mai întîi ție lucrurile și-apoi să le spui cu voce tare, pe limba lor. Pe limba celor care caută să știe ce se întîmplă cu ei. Poate chiar pe limba celor care nu mai caută de mult lumea în ceea ce spui tu. Poate chiar pentru tine.
Adaugă un comentariu