Literatura obligatorie
Pastila de după 6 noiembrie 2017 Niciun comentariu la Literatura obligatorie 15Nu cred c-am urît niciodată ceva mai mult decît lectura obligatorie. De fapt nici nu știu dac-a fost ură, dar n-am întîlnit vreodată lucru mai nesuferit și cuvinte la care să mă fi uitat mai încruntată, după ce le-am scris. La început au fost poveștile – norocul era că le citisem cu mult înainte să le primesc drept un soi de pedeapsă. Cînd au început însă să se transforme în nuvele, cărți mici sau romane întregi, n-am mai rezistat. Băgam lista la sfîrșitul manualului și-o scoteam de-acolo cu două-trei zile înainte de testările finale, în care, pesemne, dădeam dovadă de supunere în fața lecturii. Fiecare test era un șir deșirat de întrebări inutile – mergeau toate pînă în cele mai crîncene detalii – „Ce culoare avea pantoful lui X, atunci cînd…?”. Nu-mi păsa. Mai bine-aș fi mers desculț eu o săptămînă, decît să știu.
Întîmplarea a făcut ca mie să-mi placă să citesc. Orice altceva – de la cărți de bucate, la prescripții medicale și, mai tîrziu, la tot felul de cărți care-mi picau în mînă. Nu m-am mirat niciodată însă cînd cineva, vreun coleg sau vreo cunoștință, mi-a spus scurt că nu – că pentru ei cartea nu-i așa o bucurie. M-a întristat, da; dar nu m-a mirat deloc. E lesne de înțeles de ce există tineri cărora nu le place să citească. Lîngă marile orașe pline cu licee de elită, în care lectura e deja un lucru comun, pe care profesorii știu cum să-l introducă, coexistă și orașe mai mici sau sate, cu profesori care n-au drag de meserie sau, chiar dacă au, n-au nici cea mai vagă idee legată de felul în care-ar trebui să o facă. Ferm convinși că fac ceea ce trebuie, deși rezultatele mulțumitoare se arată doar accidental, continuă să bage pe gît, forțat, omului abia în formare, literatura, fără să țină cont de felul în care cineva se apropie de lectură și de cum asta ar trebui să fie ceva memorabil, și nicidecum o umplere forțată a unui gol.
Și-acum aud, uneori, cînd dau peste vreo carte din lectura obligatorie, că „pofta vine mîncînd”; ori, decît așa, eu una aș fi preferat să dau de la început într-o anorexie literară.
Adaugă un comentariu