Mănîncă, Grigore, uraniu
Pastila de după 22 aprilie 2013 Niciun comentariu la Mănîncă, Grigore, uraniu 3Sincer, acum, fără baba-oarba, fără prea multe cuvinte mestecate ca pe-o mînă de cuie ruginite, cine-a rămas destul de naiv, destul de optimist încît să creadă că trăim într-o perpetuă pace de la ultimul război mondial? Nu cred c-avem destulă pace nici măcar în suflete de sărbători, nici în biserici și nici în ochii animalelor de casă, cu toată neprihănirea lor, cîtă i-ar trebui lumii să-și liniștească miezul încins ca un cuptor de fierărie.
Avem prea multe în spate ca să ne potolim și ne purtăm războaiele, care mai de care mai îndîrjiți, în buzunarele de la piept. Acelea tăinuite în căptușeală, în care se țin revolverele sufletești, mărunte și ucigașe.
Nu poți să crezi că atîta timp cît Kim Jong-un nu apasă butonul care saltă clapa de peste oala cu uraniu sîntem în siguranța. Și dacă tot vorbim dezlegați la ochi, care noi? „Noi” nu sîntem America, nici Coreea de Sud, nu sîntem nici Boston, nici New York, n-avem nici hidrogen destul, nici turnuri de sticlă înalte cît întreaga noastră istorie de arme, n-avem nici măcar bani. Nici să luptăm pentru viață, nici să trăim propriu-zis. Ni se prăbușește, pilon după pilon, întreaga societate și dăm să fugim. Vrem să plecăm. Dar după zile, luni, ani de zvîrcolire între întrebări sau între consecințele escapadei disperate, se prea poate să eșuăm pe același țărm de pe care am plecat. Despre ce războaie vorbim noi aici? Să ne fie frică, da, de valuri de radiații, de dedesubturile conspiraționiste ale lumii, să ne temem de nepoții alintați ai războinicilor nord-coreeni, de sfîrșitul lumii ascuns în tufișuri. Dar să ne uităm și la noi, la cum clocotim și chiuim ca un ceainic lăsat pe plita încinsă. Chițăim de sărăcie, de șuste pe toate treptele, din universități pînă la țîța vacii, de draci și minciună.
Ne facem că pricepem, dăm din cap a „vai de mine” cînd sar oameni în aer și mor fără să știe de ce. Nici unul din noi, dac-am sfîrși mîine pe-un caldarîm, n-ar ști de ce și pentru ce. Nu sîntem pregătiți să recunoaștem iminența unui mare război pentru că nu ne-am făcut curaj încă să recunoaștem că el a început deja, în noi.
Adaugă un comentariu