Marile speranțe ale României
Pastila de după 21 octombrie 2014 Niciun comentariu la Marile speranțe ale României 7Faptul că Ștefan Hell, un cetățean german de origine română, a cîștigat premiul Nobel pentru chimie anul acesta, a stîrnit brusc un sentiment de mîndrie și patriotism în sufletul românilor. Extaziați de un presupus prilej de afirmare în rîndul elitelor, ne-am amintit de cei uitați, agățîndu-ne disperați de ei și de meritele lor. La noi, descoperirea valorilor este îngreunată de diverse aspecte: de la cele sociale, la cele birocratice, dar mai ales materiale. Prin urmare, țara noastră nu reprezintă un cadru armonios, care le-ar fi putut permite românilor laureați să exceleze.
Nu din egoism și mîndrie și-au revendicat cetățenii de origine română ai altor țări premiile Nobel, ci din perspectiva eforturilor depuse și a performațelor obținute pe cont propriu. Egoiștii suntem noi, cei care vrem recunoaștere internațională atunci cînd nu ni se cuvine. Dacă nația noastră ar fi fost capabilă să recunoască și să sprijine evoluția valorilor, atunci poate că pînă acum ar fi luat premiul Nobel și un cetățean român. Însă, realitatea este că prioritățile noastre vor rămîne altele pentru o perioadă îndelungată, deoarece sîntem destul de limitați. Există potențial, dar din păcate, nu îl putem valorifica fiindcă nu alocăm destulă atenție educației.
E limpede că România se culcă pe lauri închipuiți. Ea se bucură de succese imaginare, la care a contribuit doar fiindcă le-a dat vizele celor care i-au trecut granițele și care mai tîrziu aveau să cîștige un premiu Nobel. Amăgiți de promisiunea unui viitor mai bun, noi, românii, îmbătrînim așteptînd să aducă cineva un astfel de premiu și în țara noastră.
de Roxana GĂINĂ
Adaugă un comentariu