Motorul alimentat de suflete

Pastila de după Niciun comentariu la Motorul alimentat de suflete 8
Tabla de sah

Pe orice corabie aflată pe mare, în cazul unui accident, căpitanul este cel care trebuie să plece ultimul de pe navă. Este cel care în loc să se a­vînte spre barca de salvare, se a­si­gu­ră că toți ceilalți se află în siguranță și dacă e nevoie, se scufundă odată cu aceasta.

Acum, dacă România ar fi o co­ra­bie, căpitanii ei s-ar asigura că ori­ce s-ar întîmpla, ei au locurile a­si­gu­rate, bineînțeles tot cu coloana o­fi­cială, iar pentru restul, ar lăsa în ur­mă o metodologie de tipul „dute-vino” în care trebuie să aduni ștampile și aprobări de peste tot. Pînă să a­pu­căm să strîngem tot ce e nevoie, o parte din­tre bărci dispar și doar cei care știu cum să pună bani în plic ar apuca să se salveze. Restul…ghinion.

După atîtea tragedii, ultima fi­ind cea de la Colectiv, oficialii noștri tot n-au învățat nimic. Mergem în conti­nuare pe sistemul „ei, n-are cum să ni se întîmple chiar nouă” și luăm mă­su­ri abia după ce umplem spitalele de victime. Însă și alea, parcă mai mult doar ca să dăm vina pe cineva, să scoa­tem din gaură de șar­pe un vi­no­vat pe care să-l executăm în piața pu­blică. În loc să re­cu­noaș­tem că e­xis­tă o problemă fun­da­men­tală, scoa­tem toporul și tăiem un­de a­jun­gem cu brațul.

Politicienii noștri au uitat că cea mai bună metodă de a combate o tra­gedie e să te asiguri că aceasta nu se întîmplă. Adică să pui lacăte pe bombele care nu respectă nor­me­le de siguranță înainte ca acestea să de­vină cimitire. Iar ce e mai trist, e că pentru această măsură dar și pentru întîlnirea președintelui cu „oa­me­nii străzii” a fost nevoie de 59 de morți și 150 de răniți.

Totuși, problemele din Ro­mâ­ni­a nu se rezumă doar la cîteva cluburi care funcționează ilegal, fără a­pro­bări de la ISU. Chiar și acum cînd mă plimb prin oraș văd zeci de clădiri cu buline roșii, comunități de țigani la care niciodată nu s-a depus efort pen­tru integrarea acestora în socie­ta­te sau miasma corupției care te su­focă aproape la orice instituție pu­blică. Mă întreb cîte lumînări va mai trebui să aprindem în Piața U­ni­rii pînă ce-o să se schimbe ceva pe termen lung.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top