Pariul cu tine însăţi
Pastila de după 23 mai 2017 Niciun comentariu la Pariul cu tine însăţi 6
Ţin minte că în generală tot plecau şi veneau profesorii – ca la balamuc, cum s-ar zice. Din mozaicul acela colorat de chipuri şi oameni, unul singur mi-a rămas în minte şi acum. Încă îi ştiu fiecare trăsătură, fiecare privire şi nu, nu era vreun profesor tînăr (de care se mai îndrăgostesc unele eleve), ci avea ceva din profilul unui bunic înţelept, care umblă mereu cu desaga de sfaturi bune la el, dar pe care, deşi nu te-ai fi gîndit că-i posibil, îl mai găseai şi la vreun concert rock din cînd în cînd. El era profesorul meu de muzică. După ce s-a pensionat, „scorţosul”, care se plîngea mereu de cît de inculți sîntem din punct de vedere muzical şi care rămînea consternat la ideea că nimeni nu-i în stare să cînte, a fost înlocuit de-un profesor nou. Şi el, ca cel dinaintea lui, era destul de bătrîn, dar faptul că se-mbrăca impecabil – mereu la costum şi cu taşca de piele după el, îți impunea un anumit fel de respect.
Vorbea frumos, muzical aș putea spune, deşi cam clişeistic, și toți veneam de drag la ora lui. Copiam după el fiecare notă de pe tablă, fiecare diez sau bemol pus la început de portativ, dar cel mai tare a fost la primul test. Obişnuiţi deja cu nărav, îmi amintesc că eu îmi lipisem pe sticlă, pe sub etichetă, definiţii laolaltă cu note și portative, iar colegii mei își făcuseră fiţuici de diferite mărimi, cu scris mai mare sau mai mic, toate cu informaţii despe compozitori.
A venit ziua cu testul, noi deja rînjeam ironic, a intrat în clasă și a spus să scoatem manualul şi caietul de sub bancă și să nu uităm nici de fiţuici, şi-apoi a zis să facem un pariu. „Promit că dau test din exact ceea ce am făcut la clasă, dar pariez că nu o să ştiţi ce să copiaţi şi de unde.” Pariul suna aşa: dacă reuşeam să copiem, măcar unul dintre noi, luam toţi nota 10, dacă nu, ne înscriam la corul şcolii şi veneam toţi, la fiecare repetiţie, timp de două luni pînă la primul spectacol. Am acceptat şi uite aşa, două luni mai tîrziu, eram îmbrăcaţi, băieţii în frac, iar fetele în rochii lungi şi albe, la „Concertul de primăvară”, deoarece profesorul ne întrebase în test care este al doilea prenume al său. Stau şi mă gîndesc că ar fi luat mult mai puţin timp dacă citeam și n-am fi stat toată noaptea să facem strategii și să țesem planuri de „cum aș putea copia la test”.
Adaugă un comentariu