Patriotul de la Operă
Pastila de după 7 decembrie 2010 Niciun comentariu la Patriotul de la Operă 0E un loc în Sibiu, undeva în Piața Mică, îi spune simplu, Cramă, unde don Titi, un bătrîn cu chelie, simpatic, dar tăios cînd îl calci pe coadă, și fiul său, Bebe, își duc traiul. Aici, pe lîngă cele obișnuite într-un local, cei doi servesc pită (pîine) cu fasole bătută, unsoare sau zacuscă, la 2,5 lei felia, din acea mare, cît jumătate de farfurie. Iar pentru un călător, e printre cele mai bune mîncăruri.
De fiecare dată cînd ajungem în Cluj, cum ieșim din gară ne îndreptăm spre „cruce”, la vreo 10-15 minute de mers pe jos și încă puțin de urcat, un loc din care se vede tot orașul. Aici ne așezăm cu spatele la edificiu, privind spre cartierele întinse și scoatem ce-avem prin rucsacuri, de băut și, dacă este și ceva de mîncare, cu-atît mai bine și-așteptăm să apună sau să răsară soarele, în timp ce ne gîndim și discutăm pe unde-om mai merge.
În Timișoara, undeva în stînga clădirii Operei, cea care încă are urme de împușcături de la Revoluție, găsești uneori vara, pe străduțele întortocheate de-aici, un tip pe la vreo 50 de ani care vinde suc la dozator, un fel de TEC mobil. Are exact sortimentele pe care le găseam cînd eram mici, de portocale, cola cu gust de caramel și gumă de mestecat și, preferatul tuturor, mai mult datorită culorii probabil, kiwi. Pentru vreo trei lei îți umple o sticlă de doi litri și stă cu tine la palavre, povestindu-ți lucruri despre oraș pe care nu le găsești în cărțile de istorie.
Și-n fiecare dimineață în care ne trezim în șura de pe platoul muntelui de deasupra Roșiei Montane, ignorînd frigul, privim celelalte vîrfuri cum răzbat prin ceața zorilor.
***
Tot aud diverși spunînd că n-au de ce să-și iubească țara, că abia așteaptă să plece. ~nsă n-ai cum să fii patriot dacă ieși din casă doar cînd plătești facturile.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu