România dintre malurile Prutului
Pastila de după 27 aprilie 2015 Niciun comentariu la România dintre malurile Prutului 6Cît eram copil, România mea era colorată, veselă, plină de cîntec și încăpea într-un ecran de marca Daewoo. Tabloul cu această tematică pentru mine, întotdeauna a fost desprins din romantism. Îmi imaginam multe cîmpii întinse, păduri, oameni frumoși și binevoitori. Dar cel mai mult îmi plăcea vorba, limba română, cea literară, cîntată parcă de fiecare vorbitor și nu rostită cu jenă numai la concerte sau la alte serbări școlare. Eram convinsă că aici toată lumea e cultă, că toți știu carte și țăranii sînt muncitori și isteți, nu știu de ce nu mă gîndeam că sărăcia lor e soră cu sărăcia noastră.
Singurul post de televiziune în limba română era TVR1 și pentru că aici „Cip și Dale” vorbeau cel mai dulce, desenele animate de pe canalul TV rusesc și cel de la Chișinău mi se păreau urîte, iar apoi am început să mă-ndrăgostesc de Mihai Constantin, Dana Războiu sau Teodora Popa, care aveau maniera perfectă de a prezenta știrile, iar asta ne ținea în fața televizorului.
Eram aproape sigură că aici viața e mai ușoară și niciodată nu-mi plăcea să aud ceva de rău despre România. La trecerea Prutului aveam senzația că descopăr o mare minune. Peste tot, afișele, publicitatea sau indicatoarele erau într-o singură limbă. Și asta era pentru mine o dovadă curată a patriotismului, cel despre care am învățat din cărțile de istorie.
Iar tot parcurgînd țara, integrîndu-mă cîte puțin în acest mediu, după puțin timp, lentilele mele roz s-au cam înnegrit. Într-adevăr, în România se vorbește mai frumos, există cîmpii și păduri, naturii nu avem ce-i reproșa, însă vorbind despre celelalte, trecem la cruda realitate. Oamenii sînt necăjiți, foarte mulți stresați și grăbiți, iar televiziunile nu ne mai țin în fața ecranelor.
Ceea ce ne leagă în continuare, pe noi, basarabenii și românii, e sărăcia și frica. Trăim mereu cu sentimentul că vine cineva peste noi să ne pîrjolească și neavînd curaj pentru mai multe ne luăm trăistuța și-o zbughim în afară, cît mai la vest să adunăm ceva în ea, iar țara rămîne în continuare „frumoasă” cum a făcut-o natura-mamă.
Adaugă un comentariu