Societatea dă tendinţele în biserică
Pastila de după 29 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Societatea dă tendinţele în biserică 17Cînd socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din tîrg, ajungi să ierți ceea ce considerai cîndva unul dintre cele mai mari păcate pe care femeia le putea săvîrși. După sute de ani în care s-a aruncat cu pietre în urmașele Evei, după încercarea eșuată de a face diferența dintre crimă și necesitate, Papa Francisc a dat dezlegare preoților catolici să ierte avortul.
Așa a ajuns evoluția societății să schimbe regulile după care credincioșii sînt ghidați. Considerat în continuare un păcat grav, acesta poate fi iertat prin rugăciune și canoane, plecarea pe lumea cealaltă făcîndu-se cu sufletul împăcat. Cu alte cuvinte, nu mai contează ce am făcut în viață. Dacă în ultimii ani ne rugăm, vom ajunge în Rai.
Nici excomunicarea nu mai e ce-a fost. Deși aceasta era pînă nu demult una dintre cele mai aspre pedepse, acum ea nu mai există decît formal, notată undeva și acoperită de un strat gros de praf. În realitate se aplică principiul integrării tuturor. Așa au devenit culorile vii ale curcubeului parte din viața comunității creștine, pentru că fiecare trebuie să se simtă primit de Dumnezeu.
De cealaltă parte, în România, Biserica creștin-ortodoxă luptă pentru familia tradițională, încercînd să țină piept morilor de vînt din Parlament și organizează campanii peste campanii de combatere a avorturilor. Așa s-a ajuns la o luptă nescrisă și nedreaptă, în care oamenii judecă oamenii. Poate că Biserica ar trebui să-și vadă doar de pătrățica sa, încercînd doar să sprijine moral și să înțeleagă deciziile celor care încă mai cred în Dumnezeu, fără a îndemna tot poporul să fie pro sau contra.
Și nu, nu-i de condamnat că Biserica catolică încearcă să accepte lucrurile care se întîmplă în zilele de astăzi, ci faptul că principiile lor se schimbă la 180 de grade, fără să se gîndească că poate tocmai schimbarea asta după cum bate vîntul scade de fapt încrederea oamenilor în Biserică. Și totuși, cîte din regulile stabilite la începutul fondării religiei mai pot fi aplicate și astăzi?
Adaugă un comentariu