Steaua răsare și pe cerul bulei
Pastila de după 17 ianuarie 2017 Niciun comentariu la Steaua răsare și pe cerul bulei 13Citisem, într-o zi, că se-ntîmplase ca o tînără profesoară să cunoască un tînăr poet și, dintr-o dorință de-a mai salva ceva din interesul copiilor aflați în teroarea lui „ce-a vrut autorul să spună?”, s-a gîndit să-l aducă la școală. Reacția citită era, pare-mi-se, chiar a poetului, care, vădit necăjit, ajunsese să se mire el singur de faptul că-i viu. Nimănui nu-i venise să creadă, văzîndu-l acolo, mișcîndu-se printre bănci, că poeții există – că, prin lumea asta, la trecerea de pietoni sau printre rafturile unui supermarket, viețuiește și ramura asta umană. Toți copiii credeau, fără să se-ntrebe, că poeziile sînt toate ale unor oameni morți, care n-au avut, poate, nimic mai bun de făcut cu viețile lor, decît să-și caute rimele pînă la moarte.
Nu-mi amintesc să-mi fi explicat cineva, vreodată, fără vreun manual, ce-i poezia. Dacă pe lîngă Blaga, Arghezi, Bacovia sau Stănescu am trecut cu mai puțină indiferență, cînd se împlineau anii de la nașterea lui Eminescu, se simula mereu un soi de sărbătoare pitorească, în care copiii învățau versuri pe dinafară, le scuipau pe negîndite în fața unui auditoriu profesoral, așteptau să fie aplaudați și, dacă se nimereau să fie suflete sensibile, ieșeau afară din curtea școlii să se gîndească la ce-au făcut, în timp ce fumau o țigară. Dar nu prea se-ntîmpla.
Din învățatul ăsta n-a rămas nimeni cu nimic. N-aș putea să arăt nimănui cu degetul un coleg din vreo poză care să fi-nțeles care-i treaba cu poezia, ce-i un poet și ce-ar trebui să se întîmple, de fapt, cu versurile alea care au ajuns la el și cînd mă gîndesc la asta, aproape-mi vine să ies din bula în care trăiesc și, în ton cu mișcarea revoluționară a vremii în care-am prins să trăiesc, să pun de-o petiție online. S-o semneze toți poeții pe 15 ianuarie – măcar așa, să se simtă vii pentru o zi.
Adaugă un comentariu