Ștefan intră la reanimare

Pastila de după Niciun comentariu la Ștefan intră la reanimare 19
salcami

Că Iașul își schimbă hainele vechi și ponosite nu mai e o noutate. Știe toată România că în locul unui ștrand abandonat în care se afundau mai mult cîinii străzii decît ieșenii a început să bată puternic inima ora­șu­lui și, probabil, deja a rîs toată țara de inițiativa locală de-a înlocui teii de pe Bulevardul Ștefan cel Ma­re cu salcîmi japonezi, de umbra cărora ar fugi și o mîță deslînată. Iar dacă în primul caz nu prea s-au fă­cut auzite multe voci care să contes­te construirea Palas-ului, teii sînt pro­hodiți și azi, pe străzi sau în di­rect la televiziuni. Simbolul Iașului a fost ucis. Sub lanțul drujbelor au căzut cîteva zeci de arbori și degeaba municipalitatea a plantat alții. Teii care pînă acum doi ani străjuiau bulevardul de o parte și de cealaltă, de la Palatul Braunstein pînă în față la Palatul Culturii, au fost „ma­sa­cra­ți” mișelește, aruncîndu-li-se ie­șe­nilor care aminteau de aer curat, umbra de pe timpul verii sau pur și sim­plu de frumusețea arborilor ar­gu­mentul că erau bătrîni și că riscau să facă victime la o furtună mai zdravănă.

Degeaba au ieșit ieșenii în stra­dă ca să conteste decizia primăriei că autoritățile nu s-au lăsau îndupleca­te nici cînd cîțiva iubitori ai teilor s-au legat de niște arbori. Proiectul este proiect și pe celebrul bulevard s-au plan­tat salcîmi japonezi, așa cum pri­măria gîndise să schimbe fața lui Ștefan. Acum, în anii ce urmează, municipalitatea continuă să ope­re­ze pe Ștefan și se pare că pe locul parcului din fața Teatrul Național „Vasile Alecsandri” (cam obosit, ce-i drept) va amenaja o parcare sub­te­ra­nă, urmînd ca la suprafață să fie reamenajat parcul cu vegetație pitică, menită să pună în evidență Naționalul și Catedrala Mitro­po­li­ta­nă. E clar că parcul are nevoie de un aer nou, dar asta nu înseamnă că trebui să zdruncine din temelii tea­trul sau mitropolia de vizavi. În cu­rînd vom avea în mijlocul orașului o groapă uriașă în care se vor burzului tot felul de mașinării și care va arată exact ca un mormînt deschis dinaintea ieșenilor. Poate ca măcar acesta va pecetlui soarta actualului primarului.

Autor:

Iulia CIUHU

Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top