Trei ani în replici
Pastila de după 2 iunie 2014 Niciun comentariu la Trei ani în replici 119
„Mamă, tată, eu mă lepăd de facultate…”, repetam mereu și două perechi de ochi mie dragi se holbau cu gurile pecetluite de uimire. Iar eu am continuat „…dar mai tîrziu am aflat că sînt admisă la Iași… plec să încerc, poate acolo-i diferit de ceea ce am văzut eu aici.” Și am auzit cum aerul a coborît mulțumitor din plămînii sărmanilor mei părinți care în următorii trei ani au avut de auzit acel „mă lepăd” de cîteva ori.
„Ascultați-vă colega bine, ea vă învață noua limbă română”, am auzit eu în primul an de la o persoană care cîndva mi s-a lăudat că iubește basarabenii, atît de mult mă iubea și pe mine, încît prindeam strîns în pumn dorința de a-mi vărsa o lacrimă la o astfel de replică.
„Băi, pui de moldoveancă, să știi că nu se mai observă accentul tău, zici că ești și tu de aici”. Îmi ziceau colegii în anul al doilea. Da, sînt de aici! Aici am învățat româna, aici româna m-a învățat să o vorbesc corect, să mă joc de-a cuvintele și să-mi fac prieteni. N-am fost eu cea care a îndrăznit să le caute prietenia, ei m-au luat de mînă și m-au prins înt-un dans vesel, dans care m-a adus și la Opinia.
„Dacă o să-ți placă aici, vei începe să rîzi și tu cu noi”, mi-a zis Opinia cînd am venit pentru prima dată în redacție. Și am început să rîd alături de o familie de copii la fel ca mine. De fapt, mai buni ca mine, de la care am învățat să scriu cu drag și spor, să mă distrez lucrînd și învățînd meseria de jurnalist. Să semnez texte cu responsabilitate și să mă îndrăgostesc de fiecare dată de metamorfoza prin care trece Opinia Studențească în fiecare săptămînă. Cînd la început era doar o machetă goală, în final ieșea de sub tipar plină de idei îngrijite și unse cu munca fiecăruia dintre noi.
De acum înainte niciun articol nu mai trece prin mine fără a fi despicat în zeci de detalii și analizat așa cum am făcut la ședințele de miercuri din redacție. Am devenit critică și selectivă, capricioasă și ambițioasă, sinceră și directă. Acum trei ani în urmă știam cu siguranță că vreu să devin jurnalistă, acum știu ce fel de jurnalistă vreu să devin. Familia de oameni, de experiențe, de trăiri și învățături m-a făcut să înțeleg asta.
„Daniela, ai un talent de a scrie, tu vezi și descrii lucrurile altfel, să nu te oprești.” – Bineînețeles, domnule profesor!
de Daniela VORTOLOMEI
Adaugă un comentariu