Veronca a gătit pentru țară
Pastila de după 22 ianuarie 2018 Niciun comentariu la Veronca a gătit pentru țară 9Tatăl străbunicului meu a fost pe front, în Primul Război Mondial. De acolo s-a întors cu Veronca, o rusoaică gospodină, care era bucătăreasă. N-a răpit-o, ci s-a mutat de bună voie la Botoșani, unde a făcut vreo cinci copii. Cel de-Al Doilea Război Mondial i-a prins tot împreună. Cînd toți ceilalți și-au făcut bagajele și au plecat în exil, bătrînii au rămas acasă. Iar casa lor mică, cu trei camere și pridvor, s-a transformat în cazarmă, unde rușii dormeau pe rînd și mîncau ce le pregătea Veronca pe cuptiorașul din ogradă. Limba rusă i-a făcut să se înțeleagă, chiar dacă soldații dormeau cu puștile la cap.
Pe străbunicuʼ l-am prins și eu cîțiva ani. A fost prizonier în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în Cehoslovacia. S-a întors acasă după ce s-a terminat praful din puști și cînd nimeni nu îl mai aștepta. Tinca, nevastă-sa, aproape că nu l-a recunoscut cînd a intrat în curtea casei în care, cu cîțiva zeci de ani mai înainte, rușii erau omeniți de parcă erau oaspeți, nu cei care i-au fugărit pe moldoveni înspre sud. A rămas doar cu un teanc de decorații, pe care și le purta cînd mergea la tîrg.
Românii noștri au luptat pentru unire, pentru a fi toți românii la un loc. Sau cît mai mulți dintre ei. La 159 de ani de la Unirea Principatelor, românii iar au fugit de-acasă. Nu înspre sud, ci mai înspre vest și cred că tot de un fel de ruși. Nu i-au mai alungat cu zgomote de pușcă, ci i-au făcut să creadă că România nu e România care a început să se formeze acum zeci de ani în urmă. Educația se face pe genunche, infractorii sînt lăsați în libertate, furtul ar putea deveni legal, iar acum am rămas și fără prim-ministru. Mama Veronca nu mai e aici să-mi povestească cum le făcea borș rușilor, dar dacă ar vedea cîtă pensie i-ar aduce poștașul, sigur ar spune că decît așa, mai bine ar mai trece printr-un război.
Adaugă un comentariu