Viteji cu armură pixelată
Pastila de după 29 mai 2016 Niciun comentariu la Viteji cu armură pixelată 9Poveștile sînt cele mai drăguțe portrete ale lumii. Decupate ușor din realitățile vremurilor, cusute cu un fir roșu, ele plăsmuiesc în noi propria poveste. Fiecare are o zeiță care a alergat ca o nălucă prin tomuri de povestiri, iar apoi ne-a pictat imaginația.
De cele mai multe ori ne identificăm cu oamenii care au ceva din culorile eroilor desenați de cînd eram mici. Există în imaginarul colectiv un clișeu în care bunicii, mama ori tata citeau povești înainte de culcare, un exercițiu bun pentru antrenarea viselor, dar totodată, acolo au început să se ghemuiască primii noștri eroi din mintea noastră. I-am purtat cu noi, i-am căutat în cărți cînd am început să deslușim cuvintele, i-am împărtășit cu prietenii, iar mai apoi se întîmpla să-i vedem cum zburdă și vorbesc într-o cutie colorată și luminoasă.
Cine n-a încercat să scoată personajele preferate din televizor sau n-a plîns că vrea și el să intre după ecranul de sticlă, să alerge prin „Țara minunilor”? Dacă noi nu am putut face acest lucru, în ultimii zece ani, eroii noștri au reușit să iasă din tipare. Desenele animate au săltat de la simplul efect de mișcare, la transfigurarea în pelicule care merg, cîntă și se bat cu noi.
Evadarea protagoniștilor din cărți aproape că a rupt legătura copiilor cu poveștile desenate din cuvinte. Simplitatea vizualizării eroilor pe ecranele accesibile, de la calculator, pînă la cinema, a alungat apetitul copiilor de a-și desena eroii cum îi văd în mintea lor. Azi se spun poveștile prin intermediul imaginilor și al vocilor digitale, cei mici se bucură de ele, sînt amuzante și pentru cei mari. Totuși prin riguroasa tehnologizare este mult mai greu să străbată acel fir roșu, care indică direcția drumului nostru.
Adaugă un comentariu