Zidurile putrezite ale indiferenței
Pastila de după 14 decembrie 2015 Niciun comentariu la Zidurile putrezite ale indiferenței 7Bunica era cea care-mi povestea de fiecare dată după masă, la gura sobei despre cît de important e să ai grijă de cei din jur chiar dacă nu-i cunoști. Despre drumeții cărora dacă de oferi o masă caldă acum, or să ți-o răscumpere mai tîrziu.
Mentalitatea aceasta de „popor ospitalier” a fost mereu lipită de români. Încă din cărțile gimnaziale știam că n-om fi noi cei mai avansați tehnlogic ori economic, cei mai viteji ori cei mai deștepți. Însă știam cert că dacă te găsești lihnit de foame și obosit într-un sătuc pierdut de lume, românii ar fi fost aceia care ți-ar fi pregătit un pat cald în doi timp și trei mișcări și nu te-ar fi lăsat să te pornești înapoi la drum decît după ce rămîi „la un pahar” de povești.
Iar asta am confirmat-o mai tîrziu, pe pielea mea, de mai multe ori cînd a trebuit să merg după reportaje pentru Opinia. Stomacul meu de student n-a putut să refuze niciodată tochiturile moldovenești și nici producțiile proprii de palincă cu care oamenii se lăudau că ar fi „cea mai bună din țară”.
Totuși, în ultimele două-trei luni n-am putut să nu observ tot felul de reacții, contrare a ce am învățat pînă acum. De exemplu, cînd s-a vorbit despre refugiați și despre țările care le-ar putea primi, românii parcă au băgat capul în nisip și nici n-au vrut să audă despre așa ceva. Iar majoritatea reacțiilor au fost de pe Social Media, de la tineri.
Totuși, cred că asta-i o altă caracteristică de-a noastră. De fiecare dată cînd se întîmplă ceva, preferăm să ne refugiem în propria carapace și să ridicăm ziduri de indiferență îmbrăcate în haine de naționalism. Și în loc să ne informăm exact să vedem despre ce este vorba, ca la fotbal, politică și femei, ne dăm experți în orice.
Adaugă un comentariu