Ziua în care Ahmed a părăsit România
Pastila de după 7 decembrie 2010 Niciun comentariu la Ziua în care Ahmed a părăsit România 0De 1 decembrie a început să ningă. Dîrele de sînge lăsate de cadavrele celor trași deoparte din drum au înroșit primii fulgi de nea care s-au așternut asupra Bagdadului. Ahmed privea din șanț cu ochii cît cepele spre cerul de deasupra-i.
A mai văzut zăpadă și acum cinci ani, cînd părinții săi au lăsat pentru ultima oară în urmă Bucureștiul și au luat drumul răsăritului de soare. Era tot un început de iarnă. Acum băiatul a împlinit zece ani și aproape a uitat cît de încet alunecă neaua spre pămînt. Nu poate fi însă pe deplin atent din cauza unui ropot înfundat care se aude din spate.
Pe buza șanțului în care a fost aruncat stă trîntită și candela pe care a primit-o de la bunica sa cînd a părăsit România. Din ziua plecării a aprins-o în fiecare an, de 1 decembrie, ca „să nu uiți niciodată, fiule, de unde ai plecat”. Focul dinăuntru încă mai pîlpîia timid, trecuseră abia cîteva minute de cînd stătea acolo. Uitîndu-se la el, băiatul și-a întins un zîmbet pe buze și a îndrăznit pentru prima oară să se ridice. Oamenii care aleargă în jurul său nu îl deranjează, doar ropotul acela înfundat care acum se aude și mai tare îi deranjează firul gîndirii.
Strînge la piept candela călduță și se strecoară prin mulțimea care îi ducea părinții la ambasadă, în saci negri. Alunecă printre ulițe pînă se oprește în dreptul unui gard, la baza căruia începe să sape cu unghiile însîngerate. Printre fulgii de zăpadă care i s-au așezat pe degete au căzut doi picuri limpezi de apă. Abia atunci și-a dat seama că plînge.
În micul șanț pe care l-a săpat pune cu grijă candela, asupra căreia mai zăbovește cu privirea cîteva secunde, suficient cît să o vadă cum se stinge, și astupă locul cu imaginea lividă a bunicii sale în față. Cînd ropotul l-a ajuns din spate, a ridicat pumnii strînși ghem în dreptul feței și s-a culcat pe pămîntul rece. Elicopterul nu l-a cruțat.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu