Avalanșa experților nevorbiți

Șah-mat Niciun comentariu la Avalanșa experților nevorbiți 12
Avalanșa experților nevorbiți

Nu erau reci trupurile celor doi copii care au murit în avalanșa din munții Retezat că pe tot Internetul s-a declanșat o nouă avalanșă – a experților. Ițiți pe toate posturile de televiziune, citați în fiecare știre de pe agenții sau ziare, s-au născut „experți în alpinism”, „experți în munte”, „experți în parenting”, „experți în drepturile copiilor” și preferații mei „experți în emanciparea copiilor”. Fără a ne feri de cuvinte, genul de persoane care, fără a avea studii profunde într-un domeniu, dar care știu să-și cultive o relație bună cu televiziunile și ziarele din țară, chiar și cele quality, calcă pe cadavre în astfel de cazuri pentru a-și forma o reputația făcînd anatomii în direct.

Am auzit atît de multă lume învățîndu-i pe cei din jur cum să-și crească copiii, cum să îi îndemne spre o pasiune, cum să-i bată, cînd să-i bată și cum ar fi trebuit făcut în momentul în care s-a declanșat avalanșa încît mă mir că nu a explodat ecranul televizorului de atîta megalomanie. Pentru că e nevoie de o avalanșă ca să ne dăm seama că trăim de o viață într-o lume în care, de foarte multe ori – poate prea multe – frustrări și preocupări ale părinților ajung să decidă viitorul copiilor. Am cunoscut nenumărate familii care-și trimiteau micuții de 3, 4, 5 sau chiar 7 ani să ia cursuri de pian, chitară, judo, karate, scrimă, înot, tenis de cîmp și balet, dintre care măcar două (cel puțin un instrument) trebuia să fie de performanță. Uneori reușește, însă alteori nu, iar copiii ajung un munte de stres care-și manifestă perioada de rebeliune cu mult înaintea adolescenței. Avem și cazuri reușite, cum e cel al Simonei Halep, de care sportul spre care a împins-o tatăl ei s-a prins și a reușit să facă performanțele pe care el și le-a dorit dar nu le-a atins niciodată.

Însă nu a ținut cont de bun simț dezbaterea care a luat locul inexistentei Balene albastre – ați văzut, apropo, cum „marele fenomen” rostogolit prin toată presa și preluat de toți politicienii-vînători de anturaj s-a stins la fel de repede cum a început? Experții apăruți peste noapte, care vorbesc ziua despre politică, noaptea despre economie și în pauza dintre două mese despre încălzirea globală și viitorul Uniunii Europene, au mușcat din toți – autorități, părinți, rude, legislație, ajungînd chiar la țară și strămoși.

Lumea îi va uita o perioadă pînă la criza următoare cînd vor răsări din nou. Sau, dacă le-a plăcut editorilor de ei, îi vedeți și acum pe la televiziuni, vorbind despre oile din vaporul cargo ce a scufundat nava rușilor, despre cum Trump se gîndește să invadeze Coreea de Nord sau despre veșnicul Steaua – Dinamo, care va decide campioana și anul ăsta.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top