„Bună ziua, sînt asistenta fratelui dumneavoastră”

Șah-mat Niciun comentariu la „Bună ziua, sînt asistenta fratelui dumneavoastră” 0

Bostonul e un oraș desenat pentru un supererou. Are un ziar care se chea­mă „The Boston Globe”, citit și res­pectat de toată lumea, un fel de ediție lo­cală a „The Daily Planet”, gazeta aceea la care lucrează Superman în tim­pul liber; un întuneric al lui, roșiatic; zgîrie-nori la cîteva străzi de Atlantic, pentru fotogenie; un primar care mor­măie și atunci cînd îl elogiază pe JFK, dar pe care 57% dintre locuitori dec­la­ră că-l cunosc personal, de aceea îl tot aleg de 20 de ani încoace. Plus că, prin sta­țiile de tramvai, autoritățile au instalat pe stîlpi niște cutii metalice, de la care poți apela rapid serviciul de pompieri, poate chiar pe super-eroul de serviciu.

Capitala statului Massachusetts e legată de restul Americii prin auto­străzi pe care le vezi dimineața dev­re­me la televizor, pentru că pe deasupra lor trec elicoptere, iar reporterul transmite de obicei că nu s-a întîmplat ni­mic deosebit, că traficul e normal și că lumea poate merge liniștită la serviciu. Elicoptere auzi tot timpul peste Bos­ton, oriunde ai locui. Orașul ăsta îți spune că, dacă e ceva, te va salva. Dar nu e tot timpul așa.

Boston Lonely

Acum cîteva zile, un tînăr la costum care urcase în stația Coolidge Corner po­vestea că l-a sunat o domnișoară și i-a zis: „Bună ziua, sînt asistenta fra­te­lui dumneavoastră, mi-a zis să vă sun pentru a stabili detaliile întîlnirii dumnea­voastră la restaurant”. Tînărul la cos­tum vorbea destul de tare și chiar rîdea pe alocuri, însă restul oamenilor din tramvai erau conectați la niște fire și n-au auzit nimic, sigur s-ar fi amuzat și ei. În ediția de duminică a „The Boston Globe”, la pagina cu scrisori de la cititori, e una prea ciudată pentru a fi inventată. O bătrînă se întreabă dacă e ceva în ne­regulă cu fiica ei, o femeie în toată firea care petrece mult prea mult timp cu puștoaica ei de șapte ani. Cică într-o zi fetița a răcit, n-a putut merge la școală și toată ziua a stat cu maică-sa, au rîs și au cîntat. E normal?

Într-o sală plină cu studenți la co­municare ce-și așteaptă profesorul se aud doar tastaturi. Vezi cîte un zîmbet, dar zîm­betul ăsta e înfășurat în lumina al­bas­tră a monitorului și mai degrabă în­fioa­ră. Un studiu realizat de Massachus­et­ts General Hospital arată că 14% dintre studenții din zona Boston prezintă simp­tome de depresie. Există o formație locală care se cheamă Boston Lonely, niș­te băieți care cîntă un rock destul de plictisitor.

Pare-mi-se că oamenii n-au fost mai departe unul de celălalt, nici în vre­mea epidemiilor fatale, nici atunci cînd se urau de moarte. A urî pe cineva în­seam­nă să-i dai importanță și cel mai eficient e să-l ignori cu totul; asta si­gur îl va măcina și cu puțin noroc îl va distru­ge, orice revistă cu sfaturi practice știe asta. Strategia merge și la scară lar­gă: urcă în tramvai, pune-ți căștile în urechi și așteaptă.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top