Hei-rup cu cablul televizorului

Șah-mat Niciun comentariu la Hei-rup cu cablul televizorului 4

Săptămîna trecută a început altă campanie de defăimare marca Intact. Jurnaliști de la B1TV / EVZ sînt făcuți în toate felurile pentru că-s, așa cum îi definește un editorial din „Jurnalul Național”, „ultimii băsiști activi”. Textul e însoțit de poze și porecle. Silviu Sergiu „Tunsu”, Andreea Pora „Chiftea” sau Mircea Marian „Bot” și calificative precum „pupincuriști”, „jagardele” sau „lipsă de neuroni”.

Nemulțumirea lor nu e însă aici, ne-am obișnuit cu toții cu modelul de comunicare stabilit de Antena 3 / Jurnalul, ci constă în faptul că grupări precum ActiveWatch Agenția de Monitorizare a Presei au ales să nu sancționeze aceste derapaje, pe motiv că „«ziariștii» își asumă fățiș opinii politice partizane și apoi se încaieră între ei”. Ghilimelele sînt ale lor.

Faptul că unii jurnaliști au preferințe politice nu e neapărat ceva rău, atîta timp cît și le asumă și își fac treaba cu profesionalism.

Lucrul ăsta nu se întîmplă doar la noi, e peste tot în lume. În Statele Unite toată lumea știe că Huffington Post e cu Obama și democrații iar FOX cu republicanii. E un lucru asumat și cînd sînt criticați, sînt criticați nu pentru asta, ci pentru felul în care își fac treaba. De-asta FOX a căpătat în timp pseudonime precum „Faux News” (știri false), „Fixed News” (știri aranjate) sau „Fox Noise” (zgomot Fox).

Însă cei care aleg să se poziționeze azi în afara conflictului îi bagă – unii chiar pe față, declarat – pe cei din grupurile B1 / EVZ și A3 / Jurnalul în aceeași oală, lucru total nedrept. Da, ambele tabere au preferințe politice. Însă nu-mi amintesc să fi citit insulte, nume pocite sau exagerări la Dan Tapalagă sau la Silviu Sergiu, și nici nu am văzut vreodată în altă parte ceva care să se apropie de tunurile de gunoi (să nu-i spun altfel) de la „Sinteza Zilei”. Iar să pui semnul egal între cele două grupări este ori lipsă de discernămînt, ori rea intenție.

Greșesc și cei de la B1 / EVZ? Da, bineînțeles. Să-i credem mereu, necondiționat? În nici un caz. Însă a spune că sînt una și aceeași textele lor cu invectivele din cealaltă tabără, aruncate la tot pasul de atîția ani, e o manipulare grosolană.

Dacă și-ar face și cei de la Antena 3 treaba cu un dram de etică și bun simț, n-ar fi nici o problemă că există în România jurnaliști cu preferințe politice.

Te uiți într-o parte, te uiți în alta, conștient fiind că fiecare susține pe cineva, și încerci să-ți faci o părere obiectivă.

E firesc, jurnaliștii sînt oameni și cei mai mulți au preferințe. Mulți doar nu recunosc.

Ioan STOLERU

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top