Capcana 101

Șah-mat Niciun comentariu la Capcana 101 5
Capcana 101

Cu mai puțin de două săptămîni pînă ce va trebui să ne alegem primarii, a devenit tot mai clară nevoia unor dezbateri și interviuri reale cu candidații și nu doar de niște discuții ca la scara blocului. Totuși, și mai trist este să urmărești o convorbire între un politician și un jurnalist în care acesta din urmă vine clar nepregătit, pune întrebări penibile și se umilește singur încercînd să pară deștept și să dezgroape un Watergate.
Iar aici mă refer la interviurile lui Denise Rifai cu candidații pentru primăria Bucureștiului de pe Realitatea TV care a reușit să se facă de rîs la emisiuni consecutive. Mai întîi a fost cea cu Laura Chiriac, în care moderatoarea, fostă colegă de redacție cu aceasta a întrebat-o cum se va putea întreține din salarul de primar cînd acesta este doar de 5.000 de lei. Deși clar o ironie, Denise a contiuat pe același ton, făcîndu-ne să ne întrebăm dacă ea nu chiar vorbea serios.

Punctul culminant a fost cînd candidata încerca să explice cum autobuzele școlare vor ajuta la fluidizarea traficului în București, fiind mai puțini părinți care-i vor duce la școală cu mașina pe copii. Denise a vrut să aibă ac de cojocul invitatei și a întrebat-o de vreo cinci ori cum vor reuși să ajungă autobuzele pe alee. Cînd răspunsul nu a fost cel care se aștepta, soft-ul jurnalistei s-a defectat și totul s-a transformat într-un circ.
Scena s-a repetat apoi cu Alexandru Nazare cînd jurnalista a vrut să-și arate intelectul superior și să-l lase fără cuvinte pe candidat întrebîndu-l de sloganul acestuia – „Tu cu mine suntem 1”. „-Domnule Nazare, ce slogan e ăsta? Tu cu mine sau cu cu dumneavoastră sîntem 1? Cum? Eu înțeleg că sînteți necăsătorit, dar chiar așa? Cu tot sectorul? Sau pe rând? În grup? Separat?”. Evident, nu este cel mai inspirat slogan, dar în calitate de jurnalist la un post de televiziune care se vrea a fi serioasă, nu poți face astfel de remarci iar interesul publicului cred că stă în altă parte. Fără cuvinte a reușit pînă la urmă să-l lase pe Nicușor Dan, o zi mai tîrziu, întrebîndu-l despre tramvaiul 101 care „nu mai circulă de doi ani. Cu tramvaiul nu mergeți?”. Invitatul a răspuns umil că „se întîmplă să mai merg”, moment în care s-a lăsat o liniște de vreo 40 de secunde. Misterul a fost elucidat cînd Rifai a spus că tramvaiul 101 de fapt nu există, situația, sau „capcana” fiind atît de penibilă încît îți venea sa-ți rupi biletele de călătorie.

Din păcate, vedem tot mai puțin cazurile unor dezbateri și interviuri luate cu o atitudine potrivită, precum cel al lui Dan Tapălagă cu Robert Turcescu, însă vina nu este doar a jurnaliștilor ci și a oamenilor care nu sancționează și nu cer mai mult.

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top