Carnaval în alb-negru
Șah-mat 17 aprilie 2016 Niciun comentariu la Carnaval în alb-negru 5Dincolo de bomba cu ceas cum că Donald Trump încă e luat în serios și că acesta ar putea ieși președinte, tot peste ocean există un butoi de pulbere și mai mare care săptămîna trecută a explodat ireversibil. E destul de ușor să fim prinși în bula noastră socială și să ignorăm ce se întîmplă în afara ei, însă lumea este precum o locomotivă care merge în permanență înainte. De aceea, n-ar trebui să ignorăm ce se întîmplă acum în Brazilia, acolo unde Guvernul se fărîmițează pe zi ce trece precum o casă de chirpici și transformă „House of Cards” într-o comedie melodramatică. Iar aici mă refer la scandalul masiv în care sînt implicați peste 20% dintre politicieni din toate partidele, urmînd ca mulți dintre aceștia să ajungă la pușcărie.
Cîteva informații de context despre Brazilia: una dintre cele mai mari țări ale lumii cu un număr de 200 de milioane de locuitori; deși a 7-lea economie a lumii, în Brazilia există o discrepanță gigantică între bogați și săraci. În Rio spre exemplu, există o gondolă pentru cei care vor să traverseze fără griji unul dintre cartierele mai nedezvoltate ale orașului.
O mare parte din economia Braziliei se bazează pe exportul de petrol, Guvernul deținînd Petrobras – cea mai mare și mai puternică firmă din domeniu nu doar a țării, ci și a lumii. Acum, această companie ca să-și poată desfășura activitatea, are nevoie în permanență de construcții în jurul locurilor în care se găsește petrol. În urmă cu cîteva săptămîni, s-a descoperit o schemă bine cunoscută și la noi în ce privește construcția autorstrăzilor. Atunci cînd statul licitează pentru o firmă, de obicei se prezintă una singură, iar contractul se face pe o sumă gigantică, împărțită mai apoi între CEO, politicieni și intermediarii afacerii.
Deși această schemă nu-i una nouă, în Brazilia proporția banilor este enormă. De exemplu, directorul unei companii care și-a dat seama că treaba devine periculoasă, a donat toți banii înapoi Guvernului. Cît anume? Ei bine, partea sa fusese 100 de milioane de dolari, la un singur om(!) de pe tot traseul corupției.
În același scandal a fost prinsă pînă și președintele actual, Dilma Rousseff, care stă la mila Senatului. Acesta din urmă va decide săptămîna asta prin vot dacă președintelui îi va fi ridicată imunitatea, rezultînd în a intra automat în proces. Populația, din care o treime era de părere încă dinaintea scandalului că președintele ar trebui să-și dea demisia, pune presiune pe autorități protestînd în toată țara.
E interesant de urmărită această poveste și de văzut care va fi deznodămîntul. Pentru că dacă Guvernul (după cum se și preconizează) se va dizolva, ar fi catastrofal pentru Brazilia pe termen scurt. Pe termen lung însă, ar putea fi exact reîmprospătarea de care avea nevoie.
Adaugă un comentariu