Chitanță pe ora de curs

Șah-mat Niciun comentariu la Chitanță pe ora de curs 0

Nici bine nu au apărut primii ghi­­­ocei că deja fetele merg agale în fus­­te scurte, la biblio­te­că s-a făcut prea cald, colegii sînt mai veseli, nu­mai profeso­rii au rămas la fel de se­rioși.

Ad­mi­rînd soarele de după ca­drul scorojit al geamurilor din u­ni­ver­­­sitate, trei stu­denți ieșeni au ve­nit și cu so­lu­ția. Ei se sacrifică. Merg în locul tău la cursuri, ră­s­pund la seminarii, dau lucrări și la ce­­­rere se fac și remarcați din cînd în cînd, așa, în loc de reclamă. La pri­ma vedere ai zice că e doar o al­tă idee care ține loc de bur­­să pe timp de criză, dar disclaimer-ul de pe blogul celor trei îți spu­­ne clar că responsabilitatea e a ta, a stu­den­tului care încearcă să se as­­cundă într-un bar sau printre cear­­șa­furile patului din că­min.

Pre­țu­­rile sînt și ele stu­den­țești, așa cît să le ajungă celor trei vi­teji de un prînz la canti­nă. Cursul de două ore e cel mai ief­tin, cu 15 de lei ai scă­pat de mîz­gî­lit băncile sau foile îm­pru­­mutate de la colegele studioase. Cînd vine vor­ba de laboratoare, se­mi­­narii sau cur­suri de trei ore, 20 de lei e suma ca­re te lasă să umbli prin mall atunci cînd restul co­le­ge­lor sînt în am­fi­teatru.

Singurele in­for­­mații pe ca­re trebuie să le fur­ni­ze­zi celor trei reprezentanți ai pro­vi­­denței di­vi­ne sînt numele, grupa, a­nul din ca­re faci parte, denumirea cur­­su­lui­/seminarului/laboratorului, o­ra, sa­­la și numele profesorului, da­­te pe ca­­re uneori nu le cunosc nici co­le­gii tăi de grupă. Re­ac­­țiile stu­den­ți­lor sînt îm­păr­țite. Da­că unii spun că cei trei stu­denți la Con­struc­ții sau Po­­li­teh­nică sînt o va­ri­antă îm­bu­nă­tățită a handsfree-urilor, al­ții se ara­tă pe bu­nă drepta­te sceptici. Dora de la Drept le stri­­­că toa­tă afa­cerea. „Se­mi­na­ri­i­le im­­plică tes­te sap­tă­mî­nale și mă în­do­­­iesc că ar vrea ci­ne­va ca nota să îi depindă de o per­soa­nă fără nici un interes și fă­ră nici o pregătire pen­tru materia da­tă”.

Si­gur nici cei de la Litere nu vor avea încredere în franceza sau ger­­mana tinerilor, iar stu­den­ții de la De­par­ta­mentul de Limbi Cla­sice nu se vor încadra în lis­­ta de potențiali cli­enți. Tot ce do­ve­­dește această în­cer­care de a­fa­ce­re studențească es­te că simpla pre­zență la cursuri a in­trat pe lista mun­cilor sisifice, lîngă cum­pă­ra­tul pîinii, ur­ca­tul scă­rilor sau cu­ră­țenia. Cei trei ti­neri ar fa­ce bine să se lase de „meserie” pînă ce nu se trezesc pe lis­ta restanțierilor la propria facul­ta­te.

Livia MOVILESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top