Cînd facultatea nu trece bac-ul
Șah-mat 15 noiembrie 2009 Niciun comentariu la Cînd facultatea nu trece bac-ul 2Farmecul ei constă în clipele de la-nceput de an, cînd nu te enervează nici colegii care nu-ți dau niciodată cursurile frumos scrise sau ponturi din temele deja făcute. În weekendurile libere, petrecute în Iași de către cei pe care nu-i apucă prea repede dorul de casă. În pachetele de acasă, de care se bucură toată camera și-n clipele în care sari geamul de la bucătărie ca să intri în cămin la fete.
Farmecul ei mai e și-n acele două săptămîni în care patronii de la Pim și Stef rînjesc mai ceva ca porcarii înainte de Crăciun. Cînd, în loc să te-mprumuți de bani de țigări, te cauți prin buzunarele gecilor nepurtate de cîteva săptămîni de mărunțiș pentru încă două cursuri.
Cei mai luați pe nepregătite de noul plan de evaluare de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” au fost bobocii, veniți la facultate doar cu ce știau din poveștile fraților mai mari sau măcar ale părinților. Noi, ceilalți, ne așteptam la orice.
Profesorii l-au interpretat cum au știut mai bine. Dintre studenți, norocoși nu sînt nici unii. La facultățile ale căror conduceri s-au pliat docile pe noua formă de studiu învățămîntul a devenit un fel de liceu cu pauze de două ori mai rare, proiecte în echipă în loc de teme pentru acasă și “lucrări de control” din ultimul curs.
De partea cealaltă sînt studenții facultăților unde prin “evaluare pe parcurs” s-a înțeles înăsprirea examinărilor deja existente. Chiar cînd, slavă CET-ului, căminul li se părea mai călduros, aceștia s-au trezit cu cinci zile de examene ce-n mod normal ar fi durat două săptămîni. Dintre aceștia, mulți se plîng că nici n-au reușit să intre în unele examene, fie ele și “parțiale”.
Fericiți sînt doar cei care, fie liceu, fie facultate, fie iar liceu, la fel de mult învață. Cei pentru care fițuica minuțios tăiată e mai prețioasă decît cursul mai puțin atent scris al colegului de grupă și care vin cu un sfert de oră înainte de începerea examenului doar ca să prindă “loc bun”. Cei care în ajun de parțial petrec pe palier mai ceva ca de ziua lor.
În pur stil românesc, schimbări s-au fac doar ca să ne simțim mai bine-n pielea noastră, să ne spunem că evoluăm și sîntem în pas cu frații europeni, fără să mai cîntărim și calitatea deciziilor. Efectele le simt, la fel ca după alegeri, doar cei care speră la mai bine, fie salariu sau bursă.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu