Cinema Paradiso

Șah-mat Niciun comentariu la Cinema Paradiso 1

Ce îmi place mie la capitală e că, da­că ai chef, undeva în oraș, oricînd po­ți vedea un film bun. Dacă guști Ho­llywood-ul cu blockbustere și co­me­dii romantice, ai seria nesfîrșită de multi­plexuri de mall, cu ale lor săli plu­șa­te, spectatori care nu se pot abține să nu co­menteze sau să răspundă la telefon în timpul proiecției, cu biletele pe care dai o treime de salariu (dacă se în­tîm­plă să îți dorești să vezi o premi­e­ră în zi de week-end), cu floricele să­ra­te și suc îndoit cu gheață.

Tot aici ai par­te de ultimele tehnologii, IMAX sau 3 D. Dacă nu înghiți entertainment-ul de genul acesta, pe listă ur­mea­ză cinematografele romantice. Cel din­tîi și cel mai aproape de inima mea e Elvira Popescu, un cinematograf co­chet, proaspăt renovat, în spatele clă­di­rii Institutului Cultural Francez. A­ici am văzut, cufundată în fotoliile joa­se (schimbate în urma renovării din păcate cu altele noi, foarte roșii), în schi­mbul sumei de cinci lei, zeci de fil­me europene. La Elvira Popescu, la fel ca și la Studio, nu-i o rușine să mer­gi de unul singur la film. Mereu te vei simți bine printre celelalte suflete ci­nefile singuratice, cum e domnul cu trenci și freză Einstein, care la cîte o sec­vență acompaniată de muzică, ri­di­că mîinile în aer și dă din degete pre­cum un dirijor. Ce dacă stă pe s­ca­u­nul din fața ta!

La Cinema Studio am văzut cele mai multe filme de festival și aici se strecoară, din cînd în cînd, un nebun homeless, care miroase atît de u­rît, încît se face loc în jurul lui. Ni­me­ni nu îl dă niciodată afară din sală. Pe­semne că are abonament. Îmi pla­ce că atunci cînd e sala plină, pot să îmi trag un fotoliu din foaier, în colțul din dreapta spate și văd filmul, cu pi­cio­a­rele lungite, ca în avion la Business Class. La cinemateca Union nu e bi­ne să vii cu bicicleta. Paznicul nu în­țe­le­ge că hipsterul cinefil nu poate lăsa bic­la de două mii de euro afară, sprijinită de un stîlp, și chiar dacă holul de la in­tra­re e destul de generos cu spațiul, a­colo e jurisdicția lui și nimeni nu par­chează biciclete. La Eforie se întîlmplă să nimerești la filme în germană, cu sub­titrarea în italiană sau poate la vre­un film mut, a cărui tăcere e acoperi­tă de acordurile Radio ZU venite din ca­fe­neaua ce funcționează în foaier. Chi­ar dacă sala are parter și balcon, ni­cio­da­tă ușa de la parter nu e deschisă.

Dar sus e loc suficient pentru cei cî­ți­va spectatori rătăciți: doi pensionari din care unul se întîmplă să sforăie, un tî­năr cu orientare sexuală incertă și e­ven­tual o pereche rătăcită, care fo­ieș­te o pungă de chips-uri. Aici nu e indicat să vii singură, din motive lesne de ghi­cit. Și ar mai fi un cinematograf a­proa­pe in­tim, undeva în cartierul Co­tro­ceni. Dar pentru asta trebuie să fii su­fi­ci­ent de curios să părăsești centrul orașului pentru o experiență mar­ca Glendale Stu­dio. Era cît pe ce să uit de Noul Cinematograf al Re­gi­zo­ru­lui Ro­mân. În afară de scaunele ca niște bănci de clasă, complet incomo­de pentru o vizionare de două ore, și de foarte desele probleme tehnice, ai­ci poți vedea cel mai adesea, așa cu­m îi zice și numele, filme ro­mâ­neș­ti, în regia tinerilor absolvenți de UNATC. Și acum că a dat căldura, ni­mic nu se compară cu o experiență ci­ne­ma­to­gra­fică în aer liber. La E-U­ra­nus, ve­­zi stele de cinema sub clar de lună.

Ideea acestei tablete mi-a venit du­pă ce aseară am asistat cu tristețe la deschiderea unui club de fițe într-un fost cinematograf. În semn de res­pe­ct pentru aceste temple ale cinema-u­lui, azi am cumpărat un bilet la cinema­te­­că și am văzut French Cancan, în re­gia lui Jean Renoir. Nici un film vă­zut acasă, în fața calculatorului, nu se compară cu experiența hipno­tizan­tă dintre supusul spectator și marele ecran.

Alina BĂISAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top