De ce vrea Biserica să-l bage pe Dumnezeu în Constituție

Șah-mat Niciun comentariu la De ce vrea Biserica să-l bage pe Dumnezeu în Constituție 0

Preotul Cătălin e școlit într-ale teo­­logiei în țări străine. N-are a face știin­ța cu harul. N-are a face buchia cărții fan­dosite peste mări și țări cu Popa Tan­da. Cînd a murit moș Ion, țața Leo­no­ra a ră­mas numai cu mortu’ pe masă. Ve­ci­nii au pus mînă de la mînă ca să-i facă ce­le creș­tinești. Mîncarea pentru pomană s-a gă­tit la cineva, altcineva a făcut co­lacii și co­zonacii.

Preotul Cătălin a venit la pomană, a dat, în grabă, de trei ori cu agheasmă pes­­te bucatele puse pe masă pentru sufletul lui moș Ion și a întins mîna pentru fî­șic. Coana Leonora i-a dat cu smerenie toți banii care i-au mai rămas. Preotul s-a ui­tat la ei, i-a numărat tacticos și i-a spus coa­nei Leonora profund jignit: „Păi ce să fac eu cu banii ăștia? Nu-mi ajung nici de taxi să mă întorc acasă!”. Și a plecat nervos, aruncîndu-i banii bătrînei.

La începutul lunii martie, Bi­se­ri­ca Ortodoxă Română (BOR) a hotărît ca preoții să nu mai ia bani pentru în­mor­mîntări de la familiile sărace sau de la bă­trîni cu ve­nituri reduse.

O cununie cu pirostriile pe cap în fa­ța altarului costă între 600 și 1.600 de lei. Depinde de biserică. Ițit din ușa al­ta­ru­lui, cu ochii strînși și cu patrafirul pe mî­nă, preotul ne-a întrebat scurt ce vrem. Ne-a măsurat din ochi și pesemne că nu i-am inspirat prea multă bunăstare. „Pă­rinte, am vrea să ne cununăm. Care es­te rînduiala?”. „E scump la noi, 1.000 de lei”, a zis scurt și s-a întors pe călcîie la cele sfinte din altar, convins că nu are ce întinde pelteaua cu niște sărăntoci. Am ie­șit smeriți și am lăsat în urmă, înconju­ra­tă de flori, fotografia părintelui Cleo­pa la care pîlpîia o lumînare.

Sinodul BOR a hotărît, pe 28 febru­arie, ca ofi­ci­e­rea Tainei Botezului și a Tainei Cu­nu­niei să aibă loc numai în bi­sericile pa­ro­hiale, cu respectarea rîndu­ielilor li­tur­gice. Decizia a fost luată „pen­tru păs­tra­rea sacralității și so­lem­nității acestor Sfin­te Taine“.

20 de milioane de lei din fonduri UE, 16 centre sociale, 500 de copii săr­mani din 3 județe: Alba, Timiș și Mu­reș, 22 de locuri de muncă. Toate s-au dus pe apa sîm­betei, har preasfințitului Pai­sie Lu­go­janul, al doilea om în Mitro­po­lia Banatului. Paisie și alți preoți i-au o­bli­gat pe angajații celor 16 centre să re­tur­neze bisericii o treime din salariu, sub for­mă de „donație“ anonimă.

Conform rechizitoriului întocmit de Direcția Națională Anticorupție, prea­sfintele fețe bisericești recurgeau și la sanc­țiuni drastice împotriva angaja­ți­lor care refuzau să cotizeze. Maria Cul­da a fost angajată a centrului din Sînni­co­lau Mare. Femeia făcea zilnic naveta din Timișoara și, pentru că a refuzat să co­ti­zeze, i s-a aprobat doar jumătate din de­­contul lunar de transport. Bianca Vizi­niuc, o altă angajată, are o infirmitate la mî­na dreaptă și este scu­tită de la plata im­pozitului pe salariu. Din acest motiv, pre­oții au decis că, în ca­zul ei, donația că­tre biserică trebuie să fie mai mare.

„Inițierea unor acțiuni de sensibili­zare a oficialităților, în sensul introdu­ce­rii sau revizuirii, în viitoarea Cons­ti­tu­ție a României, a unor articole care să fa­că referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în so­cietate, importanța tradiției creștine a po­porului român, evidențierea rolului pe ca­re BOR l-a a­vut și îl are în istoria ță­rii”, a decis Si­no­dul Mitropolitan de la Iași, la în­ce­pu­tul lunii martie.

BOR are pro­fit în fiecare an, nu plă­tește im­po­zi­te și primește ajutor de la au­torități. Nu­mai administrația locală a Ca­pitalei a alocat 15 milioane de lei pentru construirea Ca­tedralei Mîntuirii Nea­mului. BOR are o ex­plicație: secula­ri­zarea averilor bise­ri­cești din timpul lui Cu­za este la origi­nea acestor venituri de la bugetul de stat.

La începutul lunii februarie, peste 20 de ONG-uri au trimis o scrisoare des­chi­să premierului Victor Ponta prin care au solicitat să redirecționeze banii alo­cați de la buget cultelor religioase că­tre alte do­menii.

„Spitalul Universitar de Urgență din București a inaugurat la mijlocul lunii fe­bruarie o secție de Anestezie-Terapie In­tensivă. Secția este inutilizabilă, pentru că nu au mai ajuns banii și pentru 28 de paturi“.

Oana BALAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top