Dezbaterea roșie
Șah-mat 28 februarie 2012 Niciun comentariu la Dezbaterea roșie 1Un subiect care a reajuns în atenția concentrată a presei în ultima vreme este proiectul minier de la Roșia Montană. După cum mulți probabil știu, a avut loc recent o dezbatere la TVR 1 cu invitați atît din partea companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), cît și dintre cei care se împotrivesc exploatării zonei cu cianuri: istorici, voluntari, arhitecți și reprezentanți ai ministerelor Mediului și Culturii.
De menționat că această emisiune de două ore a fost făcută în urma solicitărilor trimise de cetățeni, lucru îmbucurător avînd în vedere că vorbim de televiziunea publică.
Ce mi-a plăcut la dezbatere (atît cea de săptămîna trecută, cît și în general ce s-a discutat pe acest subiect) este faptul că nu avem de-a face cu activiști care-s acolo doar de dragul de a protesta, de a se opune, de a fi „eco” sau „am venit să stăm ACTA” (cum e cazul celor care se împotrivesc eutanasierii cîinilor, dar nu vin cu vreo soluție reală, se rezumă la a posta pe Facebook poze cu animale chinuite). Cum s-a văzut și în emisiunea de la TVR, avem o „opoziție” bazată pe argumente solide, pe exemple de legi care se încalcă prin demararea acestui proiect și prin alternative. În contrast cu tabăra opusă, care se prezenta cu promisiuni exagerate. Cum e cazul locurilor de muncă generate de proiect: 6000 (cînd a fost propus prima oară proiectul, acestea erau de ordinul sutelor). Deși n-ar fi incredibile cifrele, dacă numărăm și postacii de pe Internet, care toată ziua urmăresc articole pe această temă și intoxică spațiile destinate comentariilor prin mesaje repetate, pro-RMGC.
M-a cam deranjat atitudinea reprezentanților celor două ministere care, deși încercau să invoce anumite legi și să pară reci, își cam trădau atitudinea servilă, neputincioasă. Pînă la urmă, nu m-a bucurat neapărat că dezbaterea de la TVR a fost o luptă cîștigată de tabăra celor care se opun proiectului RMGC, cît faptul că s-a demonstrat că, atunci cînd miza e mare, ne putem mobiliza, ne putem împotrivi în mod inteligent și civilizat, nu legîndu-ne de copaci și strigînd „hoții!”. Deși e cam trist că treaba asta o fac tot activiștii, în timp ce statul tace ca un mielușel care deja și-a acceptat soarta de va-fi-tăiat.
A doua zi, dimineața, secretarul de stat care a reprezentat Ministerul Culturii și-a prezentat demisia. Invocînd motive personale, bineînțeles.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu