Dezbaterea roșie

Șah-mat Niciun comentariu la Dezbaterea roșie 1

Un subiect care a reajuns în aten­ția concentrată a presei în ultima vreme este proiectul minier de la Roșia Montană. După cum mulți probabil știu, a avut loc recent o dezbatere la TVR 1 cu invitați atît din partea companiei Roșia Mon­ta­nă Gold Corporation (RMGC), cît și dintre cei care se împotrivesc exploatării zonei cu cianuri: istorici, voluntari, arhitecți și reprezentanți ai ministerelor Mediului și Culturii.

De menționat că această emisiune de două ore a fost făcută în urma solicitărilor trimise de ce­t­ățeni, lucru îmbucurător avînd în vedere că vorbim de televiziunea publică.

Ce mi-a plăcut la dezbatere (atît cea de săptămîna trecută, cît și în ge­neral ce s-a discutat pe acest su­biect) este faptul că nu avem de-a face cu activiști care-s acolo doar de dragul de a protesta, de a se opu­ne, de a fi „eco” sau „am venit să stăm ACTA” (cum e cazul celor care se împotrivesc eutanasierii cîi­nilor, dar nu vin cu vreo soluție rea­lă, se rezumă la a posta pe Face­book poze cu animale chinuite). Cum s-a văzut și în emisiunea de la TVR, avem o „opoziție” bazată pe argumente solide, pe exemple de legi care se încalcă prin demararea aces­tui proiect și prin alternative. În contrast cu tabăra opusă, care se prezenta cu promisiuni exagerate. Cum e cazul locurilor de muncă ge­nerate de proiect: 6000 (cînd a fost propus prima oară proiectul, acestea erau de ordinul sutelor). Deși n-ar fi incredibile cifrele, dacă nu­mă­răm și postacii de pe Internet, care toată ziua urmăresc articole pe această temă și intoxică spațiile destinate co­mentariilor prin mesaje re­pe­tate, pro-RMGC.

M-a cam deranjat atitudinea re­prezentanților celor două ministe­re care, deși încercau să invoce anu­mi­te legi și să pară reci, își cam tră­dau atitudinea servilă, neputincioasă. Pî­nă la urmă, nu m-a bucurat nea­pă­rat că dezbaterea de la TVR a fost o luptă cîștigată de tabăra celor care se opun proiectului RMGC, cît fap­tul că s-a demonstrat că, atunci cînd miza e mare, ne putem mobiliza, ne putem împotrivi în mod in­te­li­gent și civilizat, nu legîndu-ne de copaci și strigînd „hoții!”. Deși e cam trist că treaba asta o fac tot ac­tiviștii, în timp ce statul tace ca un mielușel care deja și-a acceptat soar­ta de va-fi-tăiat.

A doua zi, dimineața, secreta­rul de stat care a reprezentat Mi­nis­te­rul Culturii și-a prezentat demisia. In­vocînd motive personale, bine­în­țe­les.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top