Din Oxford, cu dragoste

Șah-mat Niciun comentariu la Din Oxford, cu dragoste 0

Înspre Marea Britanie am pri­vit cel mai cu jind anul trecut, la ju­bi­leul Reginei Elisabeta a II-a, cînd în dreapta acesteia, la poza de grup a monarhilor lumii, stătea Regele Mihai. Ne-a plăcut imaginea aceas­ta. Ne-am scăldat orgoliile în ea și ne-am gîndit fără nici o jenă la o reali­ta­te în care, fără compromisuri și fa­țade diplomatice, România ar pu­tea sta față în față cu regatul britanic și nu s-ar vedea nici o diferență sau în­cruntare.

Săptămîna trecută am privit din nou spre Marea Britanie și ne-a cu­prins aceeași căldură. Am primit un loc la masa bogaților cînd Oana Uță-Barbulescu a fost desemnată prin concurs de către Univer­si­ta­tea Oxford să fie cadrul didactic coordonator al primului Lectorat de lim­ba română din Marea Britanie, fi­nanțat de către statul român.

Ne-a plăcut și mai mult atunci cînd am citit declarațiile mai-mari­lor de la Oxford. Am bănuit un ade­vă­rat interes în studiul limbii și n-am dedus aroganța cu care ne obiș­nu­i­sem în relațiile vest-europene. Dar balonul frumos în care ne scăldam, la acea masă îmbelșugată a bo­ga­ți­lor, s-a spart sec atunci cînd, la sfîr­șitul discursului său de la inaugura­rea lectoratului, prof. univ. dr. Mar­tin Maiden, directorul Centrului de Limbi Romanice, a precizat: „do­resc să mulțumesc statului român pen­tru această decizie. Drumul a fost lung, dar a meritat. Vă asigur că ex­celența este pe mîini bune aici la Uni­versitatea Oxford. Sper ca partea ro­mână să se implice în continuare în susținerea acestui lectorat”.

Fără a căuta nod în papură, nu tre­buie trecut ușor peste discursul a­ces­tuia. Deși des invocată ca pretext sau scuză pentru calitatea actuală a învățămîntului din România, ab­sența din marile topuri interna­țio­na­le este cunoscută în Europa. Și să fim onești; această asociere cu Oxfor­dul este un privilegiu pentru statul ro­mân. Dincolo de faptul că s-a deschis o poartă pentru reprezentarea culturii și tradiției autohtone în Arhi­pe­la­gul Britanic, acest lectorat este practic o ambasadă a limbii române. Iar fap­tul că aprobarea acestuia a avut loc într-un moment în care imaginea României la nivel european coincide cu cea a unui stat măcinat de conflicte interne, corupție și frau­dă, ne dovedește că undeva sus, pe sca­ra ierarhică academică a învă­ță­mîn­tu­lui superior, încă mai sîntem ju­de­cați după conținut și nu după în­veliș.

Încă n-am fost decartați, dar am primit un avertisment. La Oxford „excelența este pe mîini bune”, iar susținerea părții române nu trebuie să se rezume la finanțare ci și la con­solidarea unei imagini de integrita­te a învățămîntului superior.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top