Donald Trump, Tribunul
Șah-mat 28 februarie 2016 Niciun comentariu la Donald Trump, Tribunul 14Pe cît de suprarealist poate părea, pe atît de adevărat. Mai sînt opt luni pînă la alegerile prezidențiale din State și Donald Trump în continuare conduce detașat cursa Republicană. Nu doar că îi eclipsează pe ai săi colegi de partid încă aflați în competiție, Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich și Ben Carson, dar a acaparat și spațiul media american și internațional, lucru care nu face decît să-i amplifice și mai mult popularitatea.
Acum 16 de ani, ideea ca Trump să ajungă președintele Statelor Unite era o glumă, așa cum o aborda și celebrul sitcom The Simpsons, însă, pe măsură ce trece timpul, ea tinde să devină tot mai mult realitate. Chiar dacă cel mai probabil serviciile americane nu vor lăsa niciodată ca asta să se întîmple, ca un rasist și un demagog, un Vadim Tudor mai blond și mai bogat, pentru care ungurii sînt mexicanii și care ar da afară a doua zi toți imigranții din țară, să ajungă președintele Statelor. Deja un fost director CIA, Michael Hayden (care a fost și șeful Agenției Naționale de Securitate timp de șase ani), a declarat zilele trecute că, în caz că Donald Trump ar cîștiga cursa prezidențială, armata ar putea refuza să-i urmeze ordinele, în caz că acesta are de gînd să-și respecte fantezistele promisiuni din campania electorală. Chiar recent Trump a spus senin în timpul unui discurs ținut în fața unei comunități de pensionari din Carolina de Sud nu doar că ar readuce, după ce a fost scoasă în afara legii, tortura cu apă pe scîndură (n.r.: „waterboarding”, metodă de tortură în care subiectului i se toarnă apă pe față pînă la senzația de înec), ci și lucruri mult mai rele, pentru că „tortura funcționează” cînd vine vorba de a obține informații de la teroriști, chiar dacă studii și rapoarte CIA de-a lungul timpului au arătat fix contrarul.
După ce Barack Obama a devenit primul președinte de culoare al Statelor Unite, cîștigînd două mandate consecutive, lucru care a avut o puternică încărcătură simbolică și în discursul antirasist de peste ocean, ca la Casa Albă să vină o persoană cu discursul și atitudinea lui Trump ar fi un dezastruos pas înapoi pentru Washington și, în contextul tensionat global în ce privește imigranții și minoritățile, pentru întreaga lume, avînd în vedere tonul pe care îl dau Statele în politica internațională.
Cum de cealaltă parte Hillary Clinton conduce și ea detașat cursa Partidului Democratic, lăsîndu-l mult în urmă pe Bernie Sanders, alegerea de bun simț, de altfel, cel mai probabil ea va fi următorul președinte al Statelor Unite, o nouă premieră pentru superputerea de peste ocean: prima femeie care să ocupe cea mai înaltă funcție în America.
Adaugă un comentariu