După 27 de ani
Șah-mat 23 februarie 2014 1 comentariu la După 27 de ani 203Mă întreb cum percep studenții noștri de-acum nebunia studenților din urmă cu 27 de ani care au ieșit în stradă fiindcă nu mai suportau condițiile mizerabile din amfiteatre și cămine. Fiindcă de la dezideratul „Vrem apă să ne spălăm și lumină să-nvățăm!” a pornit pre-revoluția din Iașul universitar al anului 1987. De la o exasperare cruntă a cuțitului ajuns și trecut prin os. Era frig, era întuneric și era imposibil pînă dincolo de Dumnezeu. După cum spun adulții de-acum, „rebelii” de-atunci, revolta a fost spontană și s-a întîmplat să crească într-o manifestare de proporții universitare asupra sistemului. Fiindcă pe-atunci a face o facultate însemna să dormi în camere înghețate bocnă cu prize sigilate, să n-ai parte nici măcar de apă rece, să dîrdîi în săli de clasă și să nu ai voie să stai cu fesul pe cap dacă profesorul de socialism nu permitea asta. Dar, Doamne, cum puteau unii să facă și să suporte asta și, mai ales, de ce? De ce-ai fi scris toate prostiile alea cu mîinile înghețate?
Fără a cădea în idei preconcepute de tipul „facultatea nu mai e ce-a fost” sau „studenții de-acum sînt proști”, trebuie să admitem că studenții de-acum sînt altfel. Fiindcă s-au născut cu libertatea curgîndu-le nonșalant prin vene. Studenții noștri de-acum nu așteaptă cuțitul să le ajungă la os. Îl smulg direct din mîna profesorului sau „dau dracului” sistemul care mai încearcă să li-l strecoare printre coaste. Ei au opțiuni, își permit să facă alegeri. Pentru ei înfruntarea nu este o mare scofală, este un drept. Dacă ceva nu le convine, ripostează. N-au ce să pățească. Ei nu au cunoscut frica, nu au cunoscut frigul crunt. Acela care paralizează creierul, la propriu. O sală cu pereți care se coșcovesc sau care are scaune prea tari ori nu are proiector este o ofensă. Foarte bine, n-au decît să sară peste acel curs, care-i problema? N-ai condiții, nu te duci. Și profesorii sînt perfect de-acord cu asta, să nu credeți că ei n-au prins între timp gustul libertății.
Cum să-și mai strige studenții, în vremurile astea, dreptul de a învăța? Asta e o obligație, un calvar, un supliciu. Poate mai degrabă au dreptul de-a fi tratați cu delicatețe, de-a fi menajați, de-a fi rugați să poftească să-și facă temele, să citească măcar pe diagonală „cursul acela idiot”. Și cel mai probabil, mai au și dreptate.
După 27 de ani e căldicel totul aici, la noi, în Iașul universitar. Libertatea asta în loc să facă facultățile să freamăte de dorință de cunoaștere, le-a aruncat în derizoriu. Degeaba apă, degeaba lumină. Ceva e mai putred ca niciodată. Și face mai mult rău decît comunismul și cenzura. Dar poate că nu e libertatea. Și nimeni nu pare să-și dea seama ce anume. Cu atît mai puțin eu, care nu înțeleg cu-adevărat nimic din toate astea. Poate fiindcă am 27 de ani.
Un comentariu
Admitere, admitere, admitere!