Exclusiv de pe ultimul front
Șah-mat 22 ianuarie 2013 Niciun comentariu la Exclusiv de pe ultimul front 2Curgea sîngele jurnaliștilor pe străzi ca o cascadă de vin negru. Gros, încleiat, s-a amestecat cu cel al protestatarilor, al oamenilor care țipau pentru libertate. În el și-au înmuiat copiii picioarele în timp ce fugeau de focurile năprasnice ale puștilor automate. Profesioniști sau amatori, reporteri și redactori, editori sau cameramani, puștani cu un blog sau freelanceri care sînt nelipsiți de pe prima linie a tuturor fronturilor.
În 2012, i-a secerat sfîrșitul pe toți, la grămadă, fără preferințe, fie că erau în Afganistan, Pakistan, nordul Africii, în China sau în Africa din sudul Saharei. I-a luat pe toți, fie că filmau cu aparatură de ultimă generație sau că scriau pe agende boțite cu pixuri aproape goale.
88 de jurnaliști au murit în 2012 încercînd să vorbească despre libertate. Dintre aceștia nici jumătate nu aveau pregătirea necesară să o facă. Dar, văzîndu-se prinși în patentul regimului, văzînd cum Internetul este sugrumat și cum comunitatea internațională nu auzise de nici una dintre ororile care se-ntîmplau pe străzile din fața lor, au pus mîna pe-o cameră și pe-un pix și au început să spună povești. Și n-au murit în focuri încrucișate, din întîmplare, în bombardamente sau călcați de mașini. Au fost vînați, hăituiți, scoși cu forța din case și executați fie în ochii celor din jur fie în încăperi de unde cadavrele lor nu vor mai ieși niciodată.
Raportul alcătuit de „Reporterii fără frontiere” nu-i îndosariază însă doar pe aceștia. Nu îi uită nici pe cei 38 care au fost răpiți, pe cei aproape 900 arestați sau cei 2000 care au fost bătuți și amenințați. Nici pe cei mai bine de 70 care au fost nevoiți să-și părăsească țara de frica represaliilor.
Raportul alcătuit de „Reporterii fără frontiere” ar trebui să fie mediatizat pe toate canalele de comunicare din țară. Pentru cei căzuți în numele libertății de exprimare ar trebui ca toate televiziunile să-și întrerupă pentru un moment emisia, ca ziarele să lase o primă pagină goală și ca radiourile să emită, un timp, în gol. Să ne aducem aminte de cei care țin în viață adevărata menire a meseriei acestea, aceea de a informa, prin tăcere. Să nu mai poluăm, să nu mai acuzăm, să nu ne înjurăm. Fără senzațional, fără pornografie, fără politică și fără cultură.
Să le dăm celor care-au murit tocmai acel lucru pentru care au luptat. În mijlocul balamucului vieții noastre, să nu ne mai uităm pieziș la nimicurile de zi cu zi. Să ne oprim pentru o clipă și să ascultăm. Și atunci cînd nu vom auzi nimic, să știm că ne vorbesc.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu