Frica păzește bostănăria
Șah-mat 27 martie 2013 Niciun comentariu la Frica păzește bostănăria 0
Am scris de mai multe ori în ziar despre capacitatea studenților de a ieși în stradă. Nu să protesteze împotriva unor bentițe, a unor idealuri, pentru apă caldă în cămin sau deratizare mai eficientă. Ci să poată să fie mai mult decît o masă de manevră prinsă în plasa unor organizații sau a unor asociații ale căror misiuni sînt de a organiza petreceri și evenimente cvasi-culturale. Lipsește în schimb cu adevărat un sindicat al studenților, după model european, care să faciliteze un dialog continuu cu ministerul, care să apere drepturile, libertățile dar și care să coordoneze responsabilitățile tinerilor și să se asigure că acestea se respectă. Mereu am acuzat în paginile noastre această indolență a studenților de a-și asuma un rol pe care l-au avut încă din anii ’60.
Însă există actori în viața academică românească care încă se tem de această putere a studenților pe care nici ei nu știu că o au. La Universitatea Babeș Bolyai (UBB) din Cluj, o formațiune studențească numită, (culmea!), Tinerii Mînioși, organiza, sub egida instituției de învățămînt superior și cu acordul acesteia, o serie de proiecții de filme documentare la sfîrșitul cărora se nășteau cîteva dezbateri. Inofensive. Însă joia trecută, la intrarea în sala de proiectare au găsit paznici ai universității, care au oprit accesul în sală tuturor celor care nu erau studenți ai UBB. Apoi acolo și-a făcut apariția și un echipaj al Poliției care a venit, (culmea!), nu ca să întrebe paznicii de ce opresc intrarea tinerilor într-un spațiu public, nu ca să îi întrebe pe gardieni de ce i-au bruscat pe aceștia, ci ca să joace și ei rolul de portar.
Care era mărul discordiei? Al 18-lea film pe care voiau să îl proiecteze Tinerii Mînioși era „Blokada”, o proiecție care vorbește, (culmea!), despre cel mai mare protest studențesc din Croația. Studenții au emis comunicate de presă, au vociferat, universitatea le-a împins sub nas regulamentul de ordine interioară care, în mod ciudat, pînă acuma nu i-a împiedicat să organizeze celelalte 17 evenimente.
Chiar dacă peste acest episod se va trage cortina destul de repede, ar trebui să rămînem cu un lucru: chiar dacă studenților le lipsește organizarea și chiar dacă amintirea marilor mișcări studențești din țară și de pretutindeni nu mai sînt invocate, există încă speranță. Fiindcă tocmai ideea unui grup de oameni cu mintea descuiată provoacă teamă, tragem nădejdea că, indiferent cum arată studenții de astăzi, o generație care va încerca să se bată pentru ce n-am încercat noi va avea (culmea!) șanse să reușească.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu