Hoții, vardiștii și preoții

Șah-mat Niciun comentariu la Hoții, vardiștii și preoții 1

Știți sloganul USL, ăla cu „Re­pa­răm ce au stricat, dăm înapoi ce au furat, pedepsim vinovații”? Nu știu cine ce vrea să dea înapoi și care-s vinovații, dar săptămîna trecută, șa­se persoane care l-au huiduit pe Victor Ponta la Iași au fost amendate cu cîte 700 de lei pentru „tulburarea li­niș­tii publice”.

În mod ironic, cum a subliniat și unul dintre protestatarii păgubiți, cei care-l aplaudau și aclamau pe proaspătul premier n-au fost sancționați în nici un fel, deși efectul sonor era cam la fel de puternic.

Și mai ironic ar fi să ne amintim de cum reprezentanții partidului roșu blamau „dictatura” lui Băsescu în pse­udo-revoluția forțată din ianuarie și să comparăm cu situația de acum, în care cîțiva oameni care nu înjurau și nu aruncau cu pietre, doar strigau „Ho­ții!”, „Trădătorii!” și reproșuri la adresa faptului că premierul îl protejează pe Năstase, au fost legitimați și amendați de către jandarmi.

Tot săptămîna trecută, niște re­porteri au surprins în curtea Ca­te­dra­lei Mitropolitane din Iași dis­cu­ția dintre Ponta și un anume preot Florin Chirilă, care-i spunea demnitarului că muncește din greu „ca dom­nul primar (n.r.: Gheorghe Ni­chi­ta) să iasă cu majoritate” la ale­ge­rile locale. Mai multe detalii n-a specificat, dar ceva-mi spune că prin această muncă asiduă prelatul nu se referea doar la rugăciunile de dimi­nea­ță și crucile pe care și le face cînd trece pe lîngă vreo biserică sau pri­mărie.

Ce ar trebui noi, privitorii, să în­țelegem din întîmplarea de mai sus? Că treaba asta, colaborarea dintre po­litic și biserică, oricît de lipsită de etică ar fi, a ajuns să fie atît de răs­pîn­dită și la ordinea zilei încît cei im­plicați pot să glumească în public pe tema asta. Așa cum ușuratica satu­lui, după ce află toți vecinii cu ce se ocupă, nu-și mai bate capul să-și as­cundă fusta ridicată după tufișuri, ba­te direct la poartă. Și sînt convins că asta se întîmplă și în alte regiuni și cu reprezentanții altor partide politice în locurile unde sînt mai influenți. Să nu fim părtinitori. Cel mai proba­bil la fel de „din greu” muncesc și preoți din alte sate și orașe pentru can­didații care le fac cu ochiul (și cu fî­șia de ciolan).

Deși are un statut privilegiat la nivel de mase, biserica începe să-și piardă încet, încet credibilitatea în Ro­mânia și astfel de ieșiri, tande­mul murdar cu politicul, nu o ajută cu nimic. La nivel de încredere, cel puțin.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top