În Pipera
Șah-mat 6 martie 2012 Niciun comentariu la În Pipera 18Multă vreme, pentru mine, Pipera era sinonim cu un cartier de vile din capitală, făcut fără cap și fără canalizare, așa cum sînt mai toate cartierele noi din București. Era capătul de linie al metroului unde nu ajungeai nici din greșeală, absorbit fiind probabil de ultimul roman de urban fantasy.
În fine, era locul unde unii colegi de breaslă mergeau să lucreze. Eu, deși locuiesc într-unul din cartierele muncitorești ale mizerului București, aveam pretenția că măcar lucrez în centru.
Puteam să trec, în fiecare zi, elegant, prin Cișmigiu. Sau dacă voiam să iau pulsul vieții negustorești, traversam piața Matache, cu ultimele sale clădiri monument în demolare, pe zidurile cărora cineva a scris cu albastru „Privește cerul!”. Lucram la ultimul etaj al unei clădiri nu foarte business, iar în pauza de țigară priveam acoperișurile caselor vechi din jur sau pe domnul din casa vecină, care prefera să frece blatul de la bucătărie în pielea goală.
La începutul acestui an, trustul de presă la care lucrez a fost înghițit de un altul. Așa am ajuns în Pipera. Dimineață de dimineață, atunci cînd cobor împreună cu alte sute de tineri de vîrsta mea în stația Pipera, simt că se fac experimente pe mine. Cînd mă uit în sus pe scări, văd spinările plecate ale corporatiștilor de 30 și ceva de ani, acoperite de paltoane și geci gri, înaintînd încet, împotmolindu-se în barele de la ieșire. Dacă în oraș e soare, în Pipera e ceață, dacă în oraș e uscat, în Pipera plouă.
Odată ajunși afară, la lumină, începem slalomul printre nămeții îmbibați cu benzină și băltoci. Am impresia că în Pipera gheața nu se topește niciodată complet. Grăbiți să bifeze pontajul înainte să treacă ora zece, corporatiștii grăbesc pasul, intră în depășiri, își caută din priviri colegii și, din loc în loc, se lasă înghițiți de ușile de sticlă ale clădirilor de birouri: HP, Banc Post, Ringier etc. Salută fata de la recepție, se așează cuminți la calculatoare, în birourile open space, își iau apă Cumpăna în pahare de plastic, verifică e-mail-urile, ies la țigară. Merg la baie, verifică e-mail-urile, răspund la telefon, intră pe Facebook, răspund la telefon, ies la țigară.
În pauza de prînz, tinerii corporatiști merg la cantină. Cantina e la standarde europene, la HP e chiar mare, dar se face coadă în jurul orei 13.00. Miroase sinistru a mîncare ambalată în plastic, lumea mănîncă politicos, cu tacîmuri de plastic, se socializează, din cînd în cînd mai auzi pe cineva vorbind în engleză. Dar e curat și pe fiecare masă, fie ea verde, portocalie sau galbenă sînt vaze cu flori. Pauză de țigară, e-mail, telefon, Facebook, ședință.
La cinci seara, corporatiștii se scurg în șiruri neregulate spre metrou, nu înainte de a bifa cartela electronică. Circulă pe Facebook un banc cu corporatiști, poate l-ați mai citit: „Te trezești, Nokia, Colgate, Nescafe, Hochland, Orbit, Renault, Compaq, Epson, Nokia, Nokia, Nokia, McDonalds, Coca-Cola, Orbit. Compaq, Epson, Nokia, Nokia, Nokia. Renault. Tuborg. Tuborg. Tuborg-Tuborg-Tuborg-Tuborg. Nokia… Nokia. Durex. Colgate. Te culci.”
În stația de metrou Pipera, invariabil, un peron este gol, celălalt este aglomerat. Nimeni nu vine în Pipera seara, nimeni nu pleacă de aici dimineața. Așa stau lucrurile.
Alina BĂISAN
Adaugă un comentariu