Jandarmii, mineri în uniformă

Șah-mat Niciun comentariu la Jandarmii, mineri în uniformă 7

Ce e cel mai scîrbos în ce se întîmplă zilele astea la Pungești, Vaslui e lipsa de seriozitate și aroganța cu care o companie străină și Guvernul țării tratează comunitatea care va fi direct afectată de exploatarea de gaze de șist, dacă se va face. Cred că dacă se pornea de la discuții deschise, repetate, civilizate cu oamenii de acolo, mare parte din conflictul de acum putea fi evitat.

Încă nu știm noi, cei de la oraș, cu tot accesul nostru la informație și Internet, exact care-i treaba cu gazele de șist și cît de nocivă pe termen lung este exploatarea acestora. Și e greu să găsești un articol obiectiv, echilibrat, fără omiteri sau exagerări, din care să-ți poți face o opinie corectă. Pentru că sînt exagerări și omiteri de ambele părți, și de cea a lobby-ului corporatist, și de cea a activismului aproape uneori de fanatism, și mi-e greu uneori să-i cred pe ambii. Cum să nu se revolte localnicii, cînd s-au trezit peste noapte cu utilaje și cu povești cu cutremure și fîntîni otrăvite?

În primul rînd, ar trebui să se facă distincția clară între explorare și exploatare. Momentan ne aflăm în pragul primei etape. Și nu e nimic rău în a ști exact ce e în pămînt. Ce resurse avem, în ce cantități și cam care-i valoarea lor. Cît despre exploatare, nu cred că sîntem pregătiți pentru asta. Unu, pentru că nu avem un Guvern capabil să semneze un contract care să ne avantajeze. A demonstrat asta și în cazul Roșia Montana și în general în toate acțiunile pe care le-a întreprins de cînd e la putere. Doi, pentru că tehnologia e încă suspectă. Resursele nu pleacă nicăieri, inteligent e să știm ce avem și să așteptăm momentul în care putem exploata ecologic, corect pentru natură, pentru comunitatea locală, dar și pentru țară. Și prefer o exploatare făcută de o companie românească, chiar și cu un randament mai mic de producție, însă în urma căreia să rămînem cu ceva, decît un procent amărît și cîteva șpăgi la centru.

Pînă una alta, abuzurile de zilele trecute trebuie neapărat taxate. Jandarmii care au bătut, agresat, intimidat săteni, împreună cu șeful lor și oricine le justifică acțiunile nu mai au ce căuta în serviciul țării, iar sătenii care au dărîmat gardul proprietății Chevron, desigur, și ei au încălcat legea, dar la ce te poți aștepta de la oameni care simt că le este invadat pămîntul fără măcar o explicație? Oricît de mult am discuta, nu pot decît să-mi amintesc că ăsta e Guvernul pe care l-au legitimat într-un fel protestele de acum două ierni și care acum se laudă că are susținere populară de 70%. Încă o dovadă că avem soarta pe care o merităm și că, oricît de mult am protesta, nu știm să luăm decizii inteligente, pe termen lung.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top