Lauda în cerc
Șah-mat 12 ianuarie 2015 Niciun comentariu la Lauda în cerc 22Conform unui sondaj Gândul, Iașul ar fi al doilea cel mai frumos oraș al României, imediat după Sibiu. A fost chiar pe primul loc în primele cîteva zile ale sondajului care a apărut pe 31 decembrie, înainte de a fi surclasat de fosta capitală culturală europeană din 2007. Singura explicație posibilă pentru acest rezultat e faptul că probabil moldovenii au stat mai mult pe Internet zilele astea, și-au luat vacanță prelungită după revelion. Sau cei care-au fost pe site n-au mai trecut de ani buni prin Iași și au votat cu gîndul la orașul studenției lor de acum ceva timp. Pentru că, realist vorbind, și o spun cu regret, ca dobrogean care a venit aici acum opt ani, s-a îndrăgostit de oraș și n-a mai plecat nici după ce a terminat facultatea, Iașul, deși are potențialul de a fi poate cel mai frumos oraș al țării, e încă departe de acest obiectiv.
Știm oricum cît de relevante sînt sondajele online. La ultimele alegeri, tot conform unei astfel de aprecieri, Monica Macovei avea șanse reale de a ajunge președinte. Oricît de mult le place oamenilor care-și petrec cea mai mare parte a timpului pe Internet să se bată unii pe alții pe spate în bula lor în care totul e perfect și părerea lor contează, adevărul e că la nivel național sînt aproape irelevanți. Și e amuzant cum se reflectă atitudinea asta și la nivel local, unde o mînă de politicieni și oameni de cultură se mint și ne mint în conferințe cu Iași, Capitală Culturală Europeană 2021, avînd impresia că cineva în afară de rudele, prietenii și vecinii chiar le ia în serios proiectele.
Însă un ochi limpede care s-ar plimba prin Iași, fără vreo legătură afectivă, politică sau de orice alt fel cu orașul, l-ar vedea așa cum e: nu doar un diamant neșlefuit, ci unul murdar și crăpat, mai mereu mînjit de noroi și ros de arsură, peticit pe alocuri cu pînze de plastic frumos colorate, cu clădiri vechi în paragină și-n dezacord estetic cu cele mai noi și mereu cu un semn mare înfipt în mijloc, „În lucru”. Proiectele de modernizare depășesc termenul de finalizare cu un an – doi și calitatea rezultatului e îndoielnică iar viitoarele proiecte se gîndesc fără a consulta populația. Și cum centrul orașului arată de parcă ar fi o piață din Craiova, atenția tuturor, turiști sau localnici, s-a mutat către Palas, un centru comercial, pînă la urmă.
E cu atît mai trist, avînd în vedere că orașul are un real potențial, dar e sufocat de conducere învechită și incapabilă, deloc stimulată de o societate civilă care, deși inteligentă, e prea puțin numeroasă pentru a schimba ceva. Măcar stăm bine în sondaje.
Adaugă un comentariu