Libertate brută

Șah-mat Niciun comentariu la Libertate brută 0

„Nu-mi vine să cred că i-am lăsat să mă omoare atît de ușor”, gîn­dea Lara Logan, în timp ce zeci de mîini o trăgeau în toate di­rec­ți­i­le, rupîndu-i hainele de pe ea. A ajuns în Piața Tahrir din inima ca­pi­talei Egiptului, Cairo, în noap­tea în care președintele Hosni Mu­ba­rak și-a anunțat demisia.

Voia să transmită în direct pentru CBS, fiind unul dintre cei mai cunoscuți reporteri de război din lume. „Părea o petrecere”, avea să povestească ulterior în­tr-o emisiune. „Toți săreau, cîn­tau cîntecele revoluției. Și eu am vrut să fiu acolo pentru că acesta este unul dintre momentele din istorie care nu vrei să treacă pe lîngă tine”.

Au dezbrăcat-o în timp ce încă se mai ținea cu o mînă de Ray, un fost militar care era angajat de echi­pa de filmare pentru protecție. Atunci a crezut pentru prima dată că o să moară, cînd a văzut privirea sfîrșită a lui Ray, înghițit de mulțime în timp ce ținea în mîna dreaptă mîneca rup­tă a puloverului ei. O jumătate de oră a stat pe mîinele gloatei fu­rio­a­se, care încerca să-i smulgă părul, membrele și pielea de pe ea. A fost salvată de un grup de femei egip­te­ne care s-au strîns în jurul ei pînă cînd douăzeci de soldați, probabil tocmiți, dar cu siguranță greu convinși de echipa de filmări au intrat în mulțime, luptîndu-se pentru a ajun­ge pînă unde era ținută.

În noaptea aceea, în Piața Tah­rir erau sute de mii de egipteni care sărbătoreau libertatea, eliberarea de sub opresiunea unui regim autoritar și care făceau planurile înfiripării de­mocrației. S-a spus că vina a fost a reporterului, care știa cum erau vă­zute femeile care nu își acopereau trupul și fața în Orient și care trebuia să se aștepte la o reacție frenetică din partea mulțimii, pe care însă a ignorat-o plonjînd direct în mij­locul ei.

Însă de la 11 februarie 2011 pî­nă în prezent, cazurile jurnalistelor ca­re au fost agresate sexual în Cairo a crescut alarmant, în ciuda reclama­ți­ilor făcute poliției egiptene după fiecare caz în parte, culminînd cu ca­zul de vineri, 19 octombrie, al So­niei Dridi, reporter France 24 TV.

Iar televiziunea a anunțat că va face presiuni prin ambasada din Egipt pentru ca autoritățile să-i gă­sească pe vinovați. Ironia tristă este însă că unele victime au acuzat chiar forțele de ordine de abuz sexual. Și acestea sînt doar cazurile care se cunosc. Fără confirmări oficiale, se vorbește despre zeci, poate sute de femei care au fost înghițite de mul­ți­mea din Piața Tahrir, din ziua în care aceasta și-a revendicat independența.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top