Marșul pentru cuvînt
Șah-mat 21 noiembrie 2016 Niciun comentariu la Marșul pentru cuvînt 12
După ce acum cîteva luni, Coaliția pentru Familie a anunțat că a strîns peste trei milioane de semnături și le-a depus la Parlament în cîteva maldăre de cutii, organizațiile neguvernamentale care susțineau contrariul au luat-o razna. Conștienți că deși, așa cum își spun peste tot, „Dumnezeu nu face politică”, dar totuși în România ar putea schimba un articol din Constituție, au încercat să se mobilizeze constant.
Povestea ambelor tabere a gravitat în jurul articolul 48 din Constituția României. Dacă acum acesta prevede că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”, membrii Coaliției pentru Familie vor, pentru respectarea dogmei religioase și a familiei tradiționale, ca termenul „soți” să fie, în mod limpede, înlocuit cu „bărbat și femeie”, în așa fel încît să fie interzise cu desăvîrșire căsătoriile gay.
Pentru că-n ultima perioadă din ce în ce mai mulți politicieni români se înghesuie să susțină dorințele Coaliției pentru Familie și să semneze un protocol care să ateste sprijinul necondiționat pe care și-l oferă, însăși președintele Klaus Iohannis a declarat marți, pe 15 noiembrie, că i se pare o decizie înțeleaptă să se facă un referendum în primăvară, adăugînd ironic că „dacă toate partidele doresc să fie de partea Coaliției, înseamnă că acolo se promovează cel mai bine toleranța”. Pînă să se-ajungă la o concluzie legată de existența și de data precisă a referendumului, susținătorii LGBT, adică ai comunității gay, s-au aliat pe 19 noiembrie cu cei cărora o schimbare de Constituție făcută într-un asemenea fel li s-a părut anormală și, în Piața Romană din București, și-au cerut drepturile și și-au plîns nemulțumirile.
S-a scandat că „Vrem drepturi egale!”, că „Iubim, luptăm și rezistăm” și că „Dumnezeu nu face politică” – vocile
avînd și susținerea pancartelor colorate pictate în culorile curcubeului.
Cînd vine vorba de susținut drepturile LGBT, fiecare vine la înaintare cu o părere, dă o definiție a normalității pe care-o vede și lasă să treacă subiectul mai departe, fericit că nu e implicat direct sau că nu are de tras ponoasele de pe urma unei asemenea problematici sociale.
Marșul societății LGBT n-a fost neapărat un marș în care s-a cerut susținerea comunității gay, a fost, de fapt, un marș în care s-a cerut dreptul la opinie și la egalitate. S-a cerut dreptul la un dialog real în societate și s-a constatat cu durere că la masa întinsă a clasei politice nu e loc pentru reprezentanții ambelor tabere, ci doar al uneia singure. S-a arătat doar scris cu majuscule, în culorile curcubeului, că politica n-ar trebui să fie făcută de Biserică și că responsabilii trebuie să-și plece ochii către toată lumea, pentru că înainte să revizuiești ceva, trebuie întîi văzut ce.
Adaugă un comentariu