Michael Moore și păcatul capitalist

Șah-mat Niciun comentariu la Michael Moore și păcatul capitalist 0

Dacă mergeți la filmul „Ca­pi­ta­lism: o poveste de dragoste”, mergeți cu tot bagajul de critică pe care-l de­ți­­neți. Cu același bagaj s-au dus și cri­ti­cii est-europeani, care l-au invitat po­li­ticos pe Michael Moore să dea Ame­­rica pe o țară comunistă, mă­car pen­­tru cîteva luni. La drept vor­bind, lui Moore nu i-ar strica o lec­ție de is­to­rie în afara Americii și, poa­te, o cu­ră de slăbire pe model nord-coreean. În­­să și o tabără și cea­lal­tă au în minte ex­­tremele.

În primul rînd pentru că exis­tă socialism și so­cia­lisme, iar re­gu­­la se aplică și în ta­bă­ra capitalistă. Exis­­tă un socialism de tip suedez, per­­fect digerabil și pre­ferabil genului de capitalism ex­trem pe care îl ia Moore în răspăr, cel corporatist. La fel cum există ex­pe­rimentele dezas­tru­oase din fostul bloc socialist și ca­pi­­talismul moderat din țările eu­ro­pe­ne.

„Cred că am ratat pa­sajul din Bi­bli­e unde scrie că Iisus e capitalist”, spu­­ne la un moment dat re­gizorul, du­pă ce doi pastori americani declară de­­finitiv și fără echivoc „e diabolic, e con­­trar a tot ceea ce în­seam­nă binele. Ca­­pitalismul e rău, de ace­ea trebuie eli­­minat”. Și noi, cu to­ții, am ratat pa­sa­jul în care scria că Iisus ar fi, dim­po­­trivă, socialist. Ar­gu­mentul de mai sus e din seria „nici lui Dumnezeu nu-i place” și nu are mai multă im­por­tanță, în logica de­mon­strației, de­cît „Car­mina Burana” pu­să, cu o gra­vi­ta­te amuzantă, pe fun­dalul unor gra­fice.

Dincolo de asta, însă, Moore „has got a point”. Încearcă să demon­stre­ze cum a fost furată America de cor­­po­ra­ții și cum guvernul mai are foar­­te pu­ține sfori prin care să poată di­­rija sis­temul. Dovadă răspunsul nă­u­­citor la o simplă întrebare: „Ce s-a în­tîm­plat cu cele 700 de miliarde de do­lari din planul de salvare a băn­ci­lor?”.„Nu știu. Potrivit legii, băn­ci­le nu trebuie să ne dea socoteală.”, spu­ne Elizabeth Warren, președinta Co­mi­siei de supraveghere a secto­ru­­lui ban­car din Congres.

Poporul ame­­ri­can a dat, prin urmare, 700 de mi­­li­ar­de de dolari din banii proprii u­nor ban­cheri, fără a avea dreptul să în­­tre­be vreodată ce s-a ales din ei. Cum a fost posibil acest jaf perfect le­­gal e puzzle-ul pe care îl dezleagă par­­­țial Moore, în documentar. Foști di­­rectori de corporații metamorfozați în consi­li­eri financiari și congresmeni au schim­bat legislația, de-a lun­gul ani­lor, în favoarea lor. In­dus­tri­a ali­men­­ta­ră, cea farmaceutică, sis­te­mul de să­nă­tate – toate au scăpat de sub con­tro­lul statului.

Un „detaliu” revelator despre cît va­­­lorează individul în calculele cor­po­­­rațiilor îl reprezintă o clauză se­cre­tă denumită sarcastic de asiguratori și an­­­gajatori „dead peasants”. Com­pa­ni­­ile încheie asigurări pentru angaja­ții lor – pe care aceștia le achită din sa­­la­riu ani la rînd și încasează, în ca­zul mor­ții lor, profitul. „Ești mai va­lo­­­ros mort decît viu pentru unele com­­­pa­nii”, comentează cinic un avocat spe­ci­a­­lizat pe astfel de cazuri. În ace­­lași spi­rit al profitului, 6500 de co­­pii au fost ținuți ani întregi într-un cen­­tru de co­recție privat fără să aibă ne­­voie, din ca­uza unui judecător a­flat în tandem cu proprietarul centrului.

De anomaliile pe care le-a dez­vol­­­tat sistemul american în ultimii 30 de ani se ocupă (din ce în ce mai) mul­­­te documentare. De la „The Cor­po­­­ration”, „Zeitgeist” sau „Sicko” la „Food Inc.” Cel mai puternic stat din lu­­­­me devine personaj negativ în propriul său film. Cetățenii americani își aș­­­teaptă Superman-ul, la fel cum ro­mâ­­­nii îi așteptau pe americani cu o­chii spre cer. Singurul mare pericol es­­­­te ca această aversiune împotriva ca­­­­pitalismului corporatist să nu se trans­forme într-o dragoste irațională pen­­­tru un socialism extrem, deja testat, deja eșuat.

Florentina CIUVERCA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top