Moartea unui supererou

Șah-mat Niciun comentariu la Moartea unui supererou 6

Un test psihologic desfășurat la nivelul anilor 1990 în SUA a analizat capacitatea oamenilor de reacție în situații limită. În fața ta, vezi cum un tip cu gluga în cap îi smulge poșeta de pe umăr unei femei și începe să alerge. Îl oprești? Ești într-un bar și un tip scoate un pistol și îl întoarce către ceilalți oameni aflați în local. Ești în spatele lui și-l poți lovi cu o sticlă în cap să-l imobilizezi. O faci? Toată lumea vorbește despre eroism, acte de curaj în situații limită, cînd alegi să lupți, nu să alergi, să te zbați, nu să cedezi, cu o ușurință cotidiană, de parcă ai merge să cumperi pîine. Testul din SUA a arătat că doar 20% dintre persoane ar fi acționat în acele momente, chiar dacă ulterior, la rece, judecînd, ar fi afirmat că erau tentate să intervină, dar că s-au blocat la momentul decisiv. De aceea și autoritățile recomandă oamenilor ca, în lipsa unor situații extreme, să lase problema în mîinile celor experimentați și să nu încerce să intervină.

Într-un supermarket din Franța, săptămîna trecută, locotenent colonelul Arnaud Beltrame, jandarm, s-a oferit la schimb în locul unuia dintre ostatecii pe care un susținător al organizației teroriste Statul Islamic îi ținea sub amenințarea armei. Cinci persoane au murit în urma atacului din Carcassonne. Pe patul de spital, cu răni grave, s-a stins și Arnaud Beltrame, unul dintre puținii eroi cu care am avut onoarea să fim contemporani.

Nu mă înțelegeți greșit, sînt mulți soldați care-și pierd zilnic viața luptînd pentru democrație în state măcinate de război, corupție și terorism. Dar să ai curajul într-un stat dezvoltat care promovează mai mult neintervenționismul decît implicarea directă, în care pe-o stradă are loc un atentat și două cartiere mai încolo sute de oameni își duc viața nestingheriți, să fii conștient că urmează să fii ucis doar ca să salvezi viața unui singur om îl transformă pe Arnaud Beltrame într-un erou modern.

Dar nu genul de erou care să aibă nevoie de statui sau politicieni care să ralieze în jurul său. Eroul-model. Cel care îi poate inspira pe alții să se gîndească întîi la cei din jur, să nu pună propria persoană pe piedestal. Tipul de gîndire sănătoasă care mai poate da speranță și unor societăți găunoase. Iar ca să-i respecte la maximum memoria, tot ce înseamnă politică în Franța ar trebui să nu se folosească de moartea acestuia pentru a obține capital de imagine. Arnaud Beltrame trebuie să fie respectat pentru ceea ce a fost, fiindcă familia și lumea nu au nevoie de o nouă figură pe care s-o prezinte lumii, ci de respect pentru un om care și-a abandonat familia pentru ca să salveze viața cuiva. Pentru un altruist; pentru un erou.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top