Noi, ca nație, sîntem tare triști

Șah-mat Niciun comentariu la Noi, ca nație, sîntem tare triști 0

„Noi, ca nație, sîntem tare triști”, spu­nea o colegă jurnalistă despre breas­la gazetarilor, în noaptea a­le­ge­ri­lor, du­pă 12 ore petrecute în sediul Bi­ro­u­lui Electoral Central (BEC). Într-un fe­l, așa e, noi, ca nație, sîntem tare triș­ti. Al­tă­da­tă, fericirea meseriei era în stra­dă, e­ra la primării, prefecturi, pe Holurile Par­lamentului sau ale tribunalelor. A­cum, fericirea este doar punct ro. Ne-am prins în clișee ca o muscă în pînza lipici­oasă a păianjenului. Ni se ne­te­zes­c cre­ierele de fiecare dată cînd se în­găl­be­nesc ecranele televizoarelor. Adre­­na­lina ne inundă arterele la un Live Text de la un accident, din discursul lui Pon­ta sau al președintelui.

Înnebunim cînd analytics-ul o ia în jos, ne luăm de cingători cînd Sati.ro ne cla­sează deasupra concurentului di­re­ct. „Pun eu, pun eu!”, urla o voce din fun­dul redacției, de parcă ar lua foc. Min­tea i se înnegurează și începe să transc­rie ca o mașină de scris ce aude la te­levizor sau ce mai vine pe agenții. „Mai repede și dă-mi link-ul pentru Ho­mepage!”, răs­pun­de o altă voce is­te­rică, de obicei. Es­te editorul de ho­me­page.

Revelionul

În ziua alegerilor, resursele sînt pre­a puține pentru a bloca un om într-o secție de votare, oricum dau televiziu­nile. Omul de la BEC pune cifrele re­pe­­de direct în­tr-un infografic online ce conturează tot mai mult forma vii­to­rului Par­la­me­nt. În rest, liniște. La 9 fă­ră un sfert toa­tă lumea se așază la bu­toane. Tex­te­le de fond sînt deja fă­cu­te. Mai așteaptă ci­frele de la cele trei exit-poll-uri. Tag-urile sînt SEO, ti­t­lu­rile sînt simple și la obiect. Totul e la che­ie. Trei oameni așteaptă cu e­mo­ție rezultatele în căști. Ceilalți cu o­chii pe televi­zoare. Odată aruncate în e­ter ci­frele sî­nt trimise, ca pe o bandă de pro­duc­ție dintr-o fabrică, la omul de homepage, la infografician și la art di­rector, pentru print. Și gata! Emoția a trecut. S-a des­făcut șampania. Pen­tru nația noastră, a gazetarilor, Re­ve­lio­nul e o dată la patru ani și e la ora 21.00. Du­pă ora 21.00, urmează ce e mai greu, sarma­le­le, friptura, jamboanele, a­dică nu­mă­rătoarea și noaptea nes­fîr­și­tă de la BEC cu declarațiile superfici­ale și um­flate ale politicienilor care deja strigă „Hoții!”. Și totul e degeaba dacă unicii nu au crescut. Munca de hamster s-a dus pe apa sîmbetei dacă nu am trecut examenul Analytics-ului.

Tristețea

Noi ca nație, da, sîntem tare triști. Fe­­ricirea stupidă se măsoară în a­fi­șă­ri, se tulbură cu bug-uri și se drege cu ce­va „cărniță” bună de promovat și în so­­cial media. Altădată se măsura în nu­măr de sem­ne, se tulbură cînd urla SGR-ul la toți: „Ați înnebunit, pleacă zia­rul! Va ba­teți joc de meserie!” și se dre­gea „din machetă” cînd DTP-istul mai înghesu­ia o poză sau făcea un ma­trapazlîc fără să-l vadă secretarul ca să încapă toată ca­po­dopera în pagină. Acum, avem tot In­ternetul în față, sc­ri­em cît ne ajung de­getele pe tastatură. În­dulcim cu o fo­togalerie, un video sau un infografic, facem pachet cu fun­diță și e bun de dat pe homepage.

Neogazetărie

Prinși în vîltoarea nebuniei, ne o­t­ră­vim cu propriul elixir. Înghițim pe ne­răsuflate ca să ne umflăm de unici. Să-i prindem de guler și să-i dăm cu că­pățîna de monitor să vadă aici, să af­le aici ceva ce n-o să le vină să creadă. Ne ridicăm fustele în cap și facem te­ren pe Google pentru că nu găsim se­dii­le ins­ti­tuțiilor, pentru că ni s-a lipit scaunul de turul pantalonilor. Mă în­tre­ba într-o zi un coleg mai tînăr: „Cînd nu era Inter­ne­tul, cum găseau zia­riștii subiecte?” Da, chiar asa, cînd nu va mai fi Goo­gle, neoziariștilor le vor crește taste în loc de degete și sca­­une cu rotile în loc de pi­cioare?

Oana BALAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top