O țară de rasiști
Șah-mat 11 octombrie 2015 Niciun comentariu la O țară de rasiști 55E amuzant cum românilor le place să se bată unul pe celălalt pe umăr că sînt cei mai primitori și și mai calzi, dar nu scrie nicăieri că vizitatorii trebuie să fie albi și, eventual, înstăriți. Ăștia care se împotrivesc primirii refugiaților în Europa abordează fix aceeași atitudine pe care o condamnă la occidentalii care nu vor români în țările lor pentru că ar fi hoți, leneși, violatori etc. Este o atitudine ipocrită și limitată, care arată că nu au înțeles nimic din ce presupune Uniunea Europeană și principiile pe care a fost construită. În tot acest timp în care a fost dezbătută chestiunea, nu am auzit un singur argument solid, bazat pe fapte. Numai ură, xenofobie și bigotism.
Te-ai aștepta măcar de la o populație care de-a lungul timpului a trecut prin fix același tip de discriminare să fie puțin mai tolerantă cu cîțiva vecini la ananghie.
Există vreun risc odată cu venirea acestui val de imigranți în Europa? Desigur. Dar cu absolut orice populație din lume, indiferent că vorbim de americani, nemți sau români, ar fi la fel. Din 400,000 de oameni, indiferent de naționalitate sau religie, un procent, să zicem 5%, vor cauza probleme. Unii vor fura, alții vor viola, unii vor omorî sau pur și simplu nu se vor integra. Dar de aici și pînă la a generaliza și a refuza întregului grup de refugiați azil într-o țară cît de cît normală și stabilă, fără războaie și colaps economic , e cale lungă. Situația trebuie administrată într-un mod matur și eficient – de care Europa e incapabilă, din cîte se vede -, nu în funcție de rasism și isterii.
Bineînțeles că peste noapte au apărut zeci de siteuri dubioase de știri inventate, umflate sau scoase din context, pagini de genul știripesurse, cocoon sau comisarul, care alimentează frica, rasismul și preconcepțiile românilor care abia așteaptă să mai citească ceva care să le confirme părerile deja formate. Forma asta de pseudopresă e un cancer tot mai răspîndit în onlineul românesc care profită de păcatul distorsiunii de confirmare. Și e mult mai ușor să citești texte inventate, de 1500 – 2000 de semne, despre „barbarii de musulmani” care au făcut X sau Y, alături de o poză din 2009, de la cu totul alt eveniment (dar ce mai contează, oricum toți sînt la fel, nu?), decît să ai răbdarea de a parcurge un articol documentat, cu surse și exemple, care citează surse și se folosește de statistici, în care e explicată exhaustiv problema.
Iar titlurile sînt unul mai umflat ca celălalt. „Invazia musulmană”, „Islamizarea Europei”. Sînt vreo patru milioane de imigranți – dintre care majoritatea în Liban, Turcia și țări învecinate -, iar Europa are o populație de 508 milioane de oameni. Despre ce invazie vorbim?
Adaugă un comentariu